Primer Smodej: policija še ni prejela nobene prijave

Črna kronika 23. Avg 202218:04 8 komentarjev
Nasilje nad ženskami
Denis Sadiković/N1

Policija še ni prejela nobene prijave glede pričevanj o domnevnih spolnih zlorabah, ki naj bi se dogajale na zabavah Dušana Smodeja. Prejeli so nekaj anonimnih obvestil, a vsebina ne zadošča za uvedbo predkazenskega postopka. Ob tem policija poziva žrtve, naj vzpostavijo osebni kontakt s policijo, saj se iz anonimnih prijav večinoma ne da razbrati vseh potrebnih dejstev. Pojasnili so še, da žrtvi ni treba ničesar dokazovati. Kljub temu svetujemo, da se žrtev po dejanju ne umiva in da ne opere oblačil, posteljnine in podobno.

Potem ko so se na spletu pojavila pričevanja o spolnih zlorabah, ki naj bi se dogajale na zabavah Dušana Smodeja, policija se ni prejela nobene prijave. Prejeli so nekaj anonimnih obvestil, vendar vsebina teh prijav ne zadostuje za uvedbo predkazenskega postopka. “Ker pa so prijave anonimne, ne moremo opraviti dodatnih poizvedb, ki bi nam omogočile uspešno preiskavo,” so za N1 pojasnili na policiji.

Iz anonimnih prijav se večinoma ne da razbrati vseh potrebnih dejstev

Na policiji so dodali, da je mogoče anonimno prijavo podati ustno na anonimni telefon policije (080 1200) in pisno na katerikoli elektronski ali poštni predal policije. Ob tem pa vzpostavljajo tudi možnost posebne anonimne e-prijave za spolno nasilje.

“Kljub možnosti podaje anonimnih prijav pozivamo, da predvsem žrtve oziroma oškodovanci vzpostavijo oseben kontakt s policijo (ali po telefonu ali na policijski postaji), da lahko neposredno ugotovimo vse okoliščine storjenega kaznivega dejanja. Iz anonimnih prijav se večinoma ne da razbrati vseh potrebnih dejstev,” so poudarili na Policijski upravi Ljubljana.

Pojasnili so, da morajo z žrtvijo oziroma oškodovancem razgovor opraviti v službenih prostorih in sestaviti zapisnik o sprejemu ustne kazenske ovadbe. Na podlagi tega se načrtujejo nadaljnji ukrepi, ki so potrebni za izsleditev storilca in dokazovanje dejanja. Na željo oškodovanke seveda lahko razgovor z njo opravlja ženska.

Žrtve na policiji obravnavajo posebej skrbno in občutljivo ter pazijo, da jih ponovno ne viktimizirajo, so dodali. Kazniva dejanja zato obravnavajo kriminalisti, ki so usposobljeno za obravnavo tovrstnih primerov.

Žrtvi ni treba ničesar dokazovati

Policija žrtvam nudi tako pomoč kot nasvete in jih po opravljenem razgovoru seznani z možnostmi ter različnimi oblikami pomoči oziroma jih napoti na ustrezne strokovne službe. Ves čas postopka ima žrtev pravico do spremljevalca, do zagovornika in do informiranja o postopku.

Žrtvi ni treba ničesar dokazovati, je poudarila policija. Na podlagi ugotovljenih dejstev in okoliščin policija načrtuje nadaljnje delo, kot je zbiranje obvestil, iskanje sledov in predmetov kaznivega dejanja. “Kljub temu svetujemo, da se žrtev po dejanju ne umiva in da ne opere oblačil, posteljnine in podobno, da se lahko na teh predmetih iščejo sledovi kaznivega dejanja, ki so kasneje lahko dokaz v kazenskem postopku. Na policiji tudi poskrbimo, da se po potrebi opravi zdravniški pregled,” so zapisali.

V večini primerov spolna dejanja izvršijo storilci, ki izhajajo iz žrtvinega družinskega ali socialnega okolja oziroma se žrtev in storilec vsaj na videz poznata med sabo. Iz tega izhaja, da je identiteta žrtve v največ primerih že znana storilcu.

Policija za zaščito žrtev v svojih postopkih lahko izvaja različne ukrepe. Že ob prijavi policija oceni, ali je treba preprečiti nadaljnje ogrožanje žrtve ali ogrožanje drugih oseb, sploh če obstaja nevarnost, da bo storilec ponovil kaznivo dejanje ali storil kaznivo dejanje, s katerim grozi. Za vsako žrtev na policiji izdelajo individualno oceno stopnje ogroženosti žrtve kaznivega dejanja. Glede na to pa izvedejo posebne ukrepe zaščite žrtev kaznivega dejanja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje