Najnovejši trend: ko zaposleni nehajo opravljati delo, za katero niso plačani

Gospodarstvo 23. Avg 202213:06 2 komentarja
zenska v pisarni
PROFIMEDIA

Leta nadur, pomanjkanje kadra v podjetjih in izgorelost na delovnem mestu so privedli do najnovejšega trenda: tihe opustitve nalog (ang. quiet quitting).

Nekateri si pod tem izrazom napačno predstavljajo, da zaposleni na delovnem mestu naredijo minimalno, kar se od njih zahteva. To je nedvomno napačno dojemanje tega pojma, je dejala Kathy Caprino, ki v Connecticutu ženskam svetuje na področju kariere in vodenja, prav tako je avtorica knjige The Most Powerful You: 7 Bravery-Boosting Paths to Career Bliss. “Pomeni, da nehate opravljati delo, za katero vas niso zaposlili in za katero ne prejemate plačila,” je dejala.

“Zaposleni še vedno odlično opravljajo svoje delo, vendar ne delajo nadur,” je za CNN povedala Paige West, nekdanja inženirka. “V službi sem bila od 9. do 17. ure, torej sem še vedno delala 40 ur na teden. Še vedno sem izpolnjevala službene dolžnosti. Samo znebila sem se občutka, da sem v stresu.”

Drastična sprememba delovne sile med pandemijo je precej povečala porast takšnega vedenja, je dejal S. Chris Edmonds, ustanovitelj in izvršni direktor svetovalnega podjetja The Purposeful Culture Group s sedežem v Koloradu. Edmonds pomaga vodstvenemu kadru izboljšati pozitivno delovno kulturo. “Nekatere organizacije niso bile pripravljene na pandemijo in množične odpovedi so zaposlenim naložile dodatne delovne naloge. Mnogi so bili razočarani, ko so vodilni vztrajali pri določenih pravilih, kot je vrnitev v pisarne, kar je povzročilo še več izgorelosti in frustracij,” je dejal Edmonds.

Tiha opustitev nekaterih delovnih nalog, za katere menite, da presegajo opis vašega delovnega mesta, ni vzdržna rešitev, obstajajo pa drugi načini, da dosežete želeno, je dejal Edmonds.

Ovrednotite svoje prednostne naloge

Naučiti se morate postaviti meje, je dejala Octavia Goredema, karierna svetovalka in avtorica knjige Prep, Push, Pivot: Essential Career Strategies for Underrepresented Women. “Najhitreje izgoriš, če ne živiš v skladu s tistim, kar ti je najpomembnejše.” Za nekatere je to morda pravočasen odhod z dela, ne pa da ostajajo v službi še dodatni dve uri, je dejala Goredema.

Zaposleni bi se morali vprašati, katere naloge jih izpolnjujejo in katere niso tako pomembne, je pojasnila. Potem lahko ugotovite, katere so vaše prioritete in kaj morate izpolniti v karieri.

Pogovorite se o svojih potrebah

Ko boste ugotovili, kaj potrebujete, da boste uspešni in srečni med opravljanjem delovnih nalog, se skušajte pogovoriti z nadrejenim, je dejal Edmonds. Komunikacija je ključna.

Vi imate morda eno idejo, kakšne so vaše delovne obveznosti, vaš šef pa drugo, je dejala Caprino. Če nehate opravljati nekatere naloge, ker menite, da so izven obsega vašega delovnega mesta, bi lahko bilo videti, kot da ne izpolnjujete svojih obveznosti, če vaš vodja meni, da so v vašem opisu dela, je povedala.

“Če bi nenadoma prenehal opravljati naloge, za katere vsi domnevajo, da bi jih moral opravljati, bi tudi pri vodenju lastne ekipe imel težave,” je dejala Caprino. “Če želite dobiti pošteno plačilo za vsako dodatno delo, ki ste ga prevzeli, nadrejenemu predstavite dejstva o svoji delovni uspešnosti in tem, kaj ste dosegli do zdaj,” je dodala.

Obrnite se na svoje zaposlene

Za vodjo je pomembno, da razume svoje zaposlene in jim da vedeti, da jih pri njihovih vlogah podpira, je dejal Edmonds. “Odgovornost delodajalcev je ugotoviti, kaj ljudje dojemajo kot pošteno, potem pa storiti nič manj od tega.”

Vodilni bi se morali vključevati v redne pogovore in vzpostavljati odnose s svojimi zaposlenimi, je povedal Edmonds. Caprino je dejala, da bi se lahko pogovarjali tudi o osebnih interesih in prednostnih nalogah zaposlenih, ker lahko to pogosto vpliva na njihovo poklicno življenje.

“Če ne razumete notranjega stanja zaposlenih, se bodo dogajale stvari, ki vas bodo presenetile ali jih ne boste razumeli,” je dejala. Nadrejeni bi morali razmisliti o sestankih s svojimi delavci vsaj enkrat na četrtletje, je dejala Goredema. “Pokazati moramo, da smo predani kot voditelji, da smo vključeni in da smo temu namenili svoj čas,” je dejala.

Avtorica: Megan Marples/CNN

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje