Policija preverja informacije po spletnih objavah o spolnih napadih

Slovenija 21. Avg 202215:47 > 16:12 2 komentarja
Požar v tovarni Belinka
Fotografija je simbolična (Foto: Žiga Živulović Jr./BOBO)

Policija že intenzivno preverja informacije o sumih domnevnih kaznivih dejanj s področja spolne nedotakljivosti in drugih, ki so bili v zadnjih dneh izpostavljeni v medijskih objavah in na spletnih omrežjih. Ob tem so pozvali vse oškodovance, naj prijavijo domnevna kazniva dejanja, in tudi vse, ki imajo kakršne koli informacije o tem, naj se obrnejo na policijo, lahko tudi anonimno.

Policija je danes sporočila, da intenzivno preverja informacije o sumih domnevnih kaznivih dejanj s področja spolne nedotakljivosti in drugih, ki so bili v zadnjih dneh izpostavljeni v medijskih objavah in na spletnih omrežjih.

Po naših neuradnih informacijah naj bi policijsko preverjanje izhajalo iz anonimnih pričevanj, objavljenih na Instagram profilu z imenom Proti nasilju Dušana Smodeja. Profil je nastal pred približno desetimi dnevi in navaja opise domnevnih kaznivih dejanj Dušana Josipa Smodeja, ki je kulturnik in zastopnik novomeškega društva za sodobno umetnost Fotopub. Smodej je na svojem Instagram profilu očitke zanikal in zatrdil, da je žrtev izsiljevanja.

Iz založbe Beletrina so pred tednom dni sporočili, da so prekinili sodelovanje s Smodejem.

O očitkih zoper Smodeja so v preteklih dneh poročali časnik Slovenske novice in spletni strani #prava ter Požareport.

Zapis o očitkih je v petek objavil tudi Inštitut 8. marec.

Policija še preverja, ali je v preteklosti prejela kakšne prijave v zvezi z domnevnim spolnim nasiljem. “Po dosedanjem preverjanju se to ni potrdilo, razen prejete prijave o sumu domnevnega izsiljevanja zaradi dolga, katere vsebino in okoliščine pa še preverjamo,” so sporočili s policije.

Ob tem so pozvali vse oškodovance, naj prijavijo domnevna kazniva dejanja, in vse, ki imajo informacije o kaznivih dejanjih, naj se obrnejo na policijo, lahko tudi anonimno.

Spodaj objavljamo celotno današnje sporočilo za javnost, ki ga je poslala policija:

Policija intenzivno preverja informacije o sumih domnevnih kaznivih dejanj

Policija že intenzivno preverja informacije o sumih domnevnih kaznivih dejanj s področja spolne nedotakljivosti in drugih, ki so bili v zadnjih dneh izpostavljeni v medijskih objavah in na spletnih omrežjih. Zbiranje obvestil in drugi ukrepi so usmerjeni v preverjanje okoliščin in potrditev obstoja morebitnih razlogov za sum, da so bila storjena kazniva dejanja, katerih storilec se preganja po uradni dolžnosti.

Preverjamo tudi, ali smo v tem primeru prejeli kakršne koli prijave (tudi anonimne, ki bi jih lahko povezali s tem primerom), kar pa se nam po dosedanjem preverjanju ni potrdilo, razen prejete prijave o sumu domnevnega izsiljevanja zaradi dolga, katere vsebino in okoliščine pa še preverjamo.

Policija poziva oškodovance domnevnih kaznivih dejanj, da primere prijavijo policiji na najbližji policijski postaji ali interventni številki 113 ali preko e-naznanila kaznivega dejanja (https://e-uprava.gov.si/podrocja/vloge/vloga.html?id=377).

Pozivamo tudi druge osebe, ki morda razpolagajo z informacijami o okoliščinah domnevnih kaznivih dejanj, da jih sporočijo policiji, lahko tudi na anonimni telefon policije 080 1200 ali prek anonimne e-prijave https://www.policija.si/kontakti/estoritve/anonimna-e-prijava.

Na vprašanja, ki se nanašajo na konkretne ali določljive fizične osebe, ne moremo odgovarjati zaradi varstva osebnih podatkov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje