Asta Vrečko o primeru Smodej: Nisem vedela, da bo zraven na intervjuju

Slovenija 22. Avg 202212:58 > 18:07 12 komentarjev

Policija je začela intenzivno preverjati informacije o sumih domnevnih kaznivih dejanj s področja spolne nedotakljivosti in drugih, ki so bili v zadnjih dneh izpostavljeni v medijskih objavah na spletnih omrežjih. Po neuradnih informacijah je primer povezan s kulturnikom in zastopnikom novomeškega društva za sodobno umetnost Fotopub Dušanom Josipom Smodejem. Pred kratkim se je s Smodejem srečala tudi ministrica za kulturo Asta Vrečko, vendar po njenih besedah ni bila seznanjena, da bo na intervju prišel tudi on. "Prišel je kot urednik portala Kulturnik, ampak naša uslužbenka, ki je komunicirala z omenjenim medijem, ni bila obveščena, da bo na sestanku tudi Smodej," je dejala.

Policija preverja informacije o sumih domnevnih kaznivih dejanj s področja spolne nedotakljivosti in drugih, ki so bili v zadnjih dneh izpostavljeni v medijskih objavah in na spletnih omrežjih.

Po naših neuradnih informacijah je policijsko preverjanje izhajalo iz anonimnih pričevanj, objavljenih na Instagramovem profilu z imenom Proti nasilju Dušana Smodeja. Profil je nastal pred približno desetimi dnevi in navaja opise domnevnih kaznivih dejanj Dušana Josipa Smodeja, kulturnika in zastopnika novomeškega društva za sodobno umetnost Fotopub. Smodej je na svojem Instagramovem profilu očitke zanikal in zatrdil, da je žrtev izsiljevanja.

Na spletu je zakrožila tudi fotografija Smodeja, ki skupaj z novinarjem RTV Nejcem Krevsom sedi s kulturno ministrico Asto Vrečko. Gre za posnetek zaslona intervjuja, ki sta ga Krevs in Smodej z ministrico opravila pred kratkim, objavljen pa je bil na spletnem portalu Kulturnik.si.

“Sama sem se na ministrstvu z njim pogovarjala prvič. Prišel je kot urednik portala Kulturnik, ampak naša uslužbenka, ki je komunicirala z omenjenim medijem, ni bila obveščena, da bo na sestanku tudi Smodej. Namreč, z nami je kontaktiral novinar Nejc Krevs, ki sodeluje tudi z RTV. Pisal je v imenu portala Kulturnik. Pisal nam je 15. julija, intervju pa smo izvedli 21. julija. Zraven je prišel tudi Smodej, s čimer pa prej nisem bila seznanjena,” je v odzivu na sliko dejala Vrečko.

Na vprašanje, ali so bili na zabavah, ki jih je organiziral Smodej, tudi člani Levice, je Vrečko odgovorila, da bi, če bi vedeli, da gre za spolno nasilje, to zagotovo prijavili. “Zagotovo lahko zagotovim, da nihče od članov Levice oziroma tistih, ki so bili omenjeni v člankih, ni vedel za kakršnokoli spolno nasilje. Kot nisem vedela tudi sama. Če bi kdorkoli kaj vedel, bi nedvomno to prijavil, saj naša stranka, ministrstva, ki jih vodimo, in tudi mi vsi osebno resnično izključno priznavamo ničelno toleranco do kakršnegakoli nasilja,” je odgovorila.

Na navedbe v nekaterih medijih, da naj bi se Smodejevih zabav udeleževali tudi člani Levice – omenjena sta bila Miha Kordiš in aktualni minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec, se je odzval tudi Mesec. Zapisal je, da s Smodejem ni imel nič, napovedal pa je tudi, da bo zoper medije, ki širijo “klevete”, vložil tožbe.

Iz stranki Levica so v odzivu sporočili, da je očitno, da ima področje kulture resen problem spolnega nadlegovanja. “Zaostrujejo ga slabi in negotovi pogoji dela, v katerih je pogosto položaj tisti, ki olajšuje storilcem zlorabo žrtev. Takšno početje je potrebno jasno in najostreje obsoditi,” so poudarili. “Medtem ostro zavračamo vsa namigovanja in klevete, ki so se pojavili v desnih trobilih. V Levici imamo ničelno toleranco do spolnega nadlegovanja, ki vsakega izmed nas obvezuje k ukrepanju, če bi kdorkoli kaj vedel,” so med drugim še dodali.

Z obtožbami ni bila seznanjena

Ministrstvo je po besedah Vrečko sprožilo pregled sodelovanj med ministrstvom in Smodejem. “Ta sodelovanja so se dogajala izključno v preteklosti. Sama z obtožbami nisem bila seznanjena. Intervju je potekal 21. julija, šele pozneje pa so se pojavili sumi in obtožbe,” je dejala.

Vrečko je poudarila, da je problem spolnega nadlegovanja težava, ki je prisotna tudi na področju kulture, in da je treba takšno nasilje absolutno in jasno obsoditi. “Gre za velik družbeni problem. Ne naslavlja se ga dovolj odkrito in o njem ne govorimo dovolj,” je dodala. Vrečko si želi, da bo področje kulture varno okolje in da se bodo žrtve opolnomočile in bodo podale uradne prijave. Ob tem pa se ne bodo počutile zlorabljene, je dodala in napovedala sistemske ukrepe. “Jaz osebno kot tudi ministrstvo za kulturo zagovarjamo ničelno toleranco do kakršnegakoli nasilja,” je še dejala.

Kulturnik je portal, ki ga ureja Beletrina, financira pa ga ministrstvo za kulturo. Beletrina je bila izbrana na javnem razpisu, maja leta 2021, je povedala Vrečko.

Z Beletrine, ki jo vodi Mitja Čander, so nam danes sporočili, da je Smodej urejal rubriko Blog na portalih Kulturnik.si in Culture.si, sodelovanje z njim pa so prekinili v petek, 12. avgusta. Profil Proti nasilju Dušana Smodeja, kjer so objavljena anonimna pričevanja žrtev, je bil vzpostavljen samo dva dni pred tem. “Odločitev smo sprejeli zaradi nezadovoljstva z njegovim delom in tudi zaradi za nas povsem novih informacij o njegovih domnevnih zlorabah,” so pojasnili pri Beletrini.

Celotna novinarska konferenca Aste Vrečko:

Policija in 8. marec žrtve spolnega nasilja pozivata k prijavi

V Inštitutu 8. marec so žrtve pozvali, da spolno nadlegovanje in nasilje prijavljajo, ne glede na to, v kakšnem stanju zavesti so bile. V povezavi z omenjenim primerom, ki se je pojavil na Instagramu, se sicer po besedah direktorice Nike Kovač na inštitut ni obrnila še nobena oseba. Kovač je še izpostavila, da so žrtvam pripravljeni nuditi oporo ter zbrati finančna sredstva za odvetniško oziroma pravno pomoč. S tem namenom so tudi kontaktirali administratorje profila Proti nasilju Dušana Smodeja, ki se je nedavno pojavil na Instagramu.

Tudi policisti pozivajo vse, ki bi znali karkoli povedati o dogodkih, da te primere prijavijo policiji, in sicer na najbližjo policijsko postajo, interventno številko policije 113 ali preko drugih elektronskih komunikacij. Kriminalisti sicer lahko preverjajo navedbe o domnevnih spolnih zlorabah, ki so bile javno objavljene, a za učinkovito izvedbo postopka je nujno potrebno sodelovanje oškodovanih oseb. “Na splošno lahko dodamo, da je pri obravnavi tovrstnih kaznivih dejanj žrtev nepogrešljiv vir informacij za kriminalista in največkrat tudi edini, prijavljanje teh primerov pa je potrebno tudi zaradi preprečevanja morebitnega izvrševanja novih kaznivih dejanj,” so sporočili z Generalne policijske uprave. Kljub nedeljskemu pozivu pozivu policije do sedaj niso dobili nobene prijave oškodovancev ali prič.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje