Priprava proračuna za prihodnji dve leti že stekla, vsebinski pogovori avgusta

Slovenija 27. Jul 202213:09 0 komentarjev
Dodatek
Profimedia

Vlada se je že lotila priprave predloga proračunov za prihodnji dve leti, kar je maja na zaslišanju za finančnega ministra v DZ kot eno prvih nalog izpostavil tudi Klemen Boštjančič. Pred dnevi je obravnavala okvirna izhodišča, vsebinski pogovori se bodo začeli avgusta. Ali bo pripravila tudi rebalans letošnjega proračuna, za zdaj ni znano.

Proračun za leto 2023 je že sprejet, DZ ga je skupaj z letošnjim sprejel novembra lani. Vlada bo zdaj pripravila in najpozneje do 1. oktobra v obravnavo v DZ poslala predlog njegovih sprememb, priložila pa bo tudi predlog proračuna za leto 2024.

Zgornje meje izdatkov vseh proračunskih uporabnikov so ob tem že določene: za leto 2023 v skladu z odlokom o okviru za pripravo proračunov vseh štirih javnih blagajn ne smejo preseči 13,365 milijarde evrov, za leto 2024 pa ne 12,730 milijarde evrov. Že v začetku julija so sicer s finančnega ministra sporočili, da bo zaradi spremenjenih razmer v svetu ter zaradi drugačnih prednostnih politik aktualne vlade nujna priprava novega proračunskega okvira.

Prve usmeritve za pripravo proračunskih dokumentov je vlada sprejela 1. julija, na seji prejšnji četrtek pa je obravnavala okvirna izhodišča. Na tej podlagi bodo resorji pripravili finančne načrte, ki bodo podlaga za nadaljnja usklajevanja in umeščanje prioritet vlade v prihodnjih dveh letih, so danes za STA pojasnili na finančnem ministrstvu.

Podrobnosti niso navedli, povedali pa so, da so razrez odhodkov pripravili na osnovi znanih obveznosti, pregleda stanja, izvajanja ukrepov ter projektov in nove predvidene ocene prihodkov. Ta bo sicer še dodatno spremenjena ob objavi jesenske napovedi Urada RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar).

Pripravljeni razrez za prihodnji dve leti posodobljeno vključuje tudi razpoložljiva evropska sredstva iz naslova izvajanja mehanizma za okrevanje in odpornost ter kohezijska sredstva iz naslova evropske kohezijske politike za preteklo in veljavno programsko obdobje. Znano je, da bo Slovenija po novih preračunih Evropske komisije iz mehanizma EU za okrevanje po koronski krizi prejela nekaj manj nepovratnih sredstev, kot je pričakovala doslej.

Niso pa v razrez odhodkov še vključene vse programske prioritete aktualne vlade Roberta Goloba. Vsebinski pogovori o proračunskih postavkah se bodo namreč začeli po 20. avgustu.

Klemen Boštjančič je konec maja ob robu zaslišanja za ministra za finance pred odborom DZ za finance dejal, da bo razmislil tudi o tem, ali bo treba pripraviti rebalans letošnjega proračuna. Na finančnem ministrstvu pravijo, da ga za zdaj ne pripravljajo, so pa to možnost omenjali že v začetku julija. Od potrditve letošnjega proračuna novembra lani se je pojavilo kar nekaj novih makroekonomskih tveganj, med drugim vojna v Ukrajini in visoka inflacija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!