Cena zemeljskega plina v Evropi krepko čez 200 evrov

Gospodarstvo 27. Jul 202212:36 1 komentar
podražitev evro plin
Profimedia

Negotova oskrba z zemeljskim plinom zaradi ruske vojne v Ukrajini še naprej dviguje cene tega energenta v Evropi. Danes je Gazprom ponovno zmanjšal dobavo plina po Severnem toku 1, posledično pa je bilo treba dopoldne za megavatno uro plina z nizozemskega vozlišča TTF odšteti 224 evrov oz. okoli 10 odstotkov več kot v torek.

Ruski energetski velikan Gazprom je danes zjutraj ponovno zmanjšal dobavo plina po plinovodu Severni tok 1. V nemški terminal Lubmin je med 6. in 7. uro zjutraj prispelo 27 milijonov kilovatnih ur plina, med 8. in 9. uro pa 17 milijonov.

Dobava naj bi se še naprej zmanjševala. Na spletni strani Severnega toka 1 je namreč za preostanek dneva napovedana dobava le nekaj več kot 14 milijonov kilovatnih ur plina.

Ruski energetski velikan Gazprom je v ponedeljek sporočil, da bo pretok plina po plinovodu, ki pod Baltskim morjem povezuje Rusijo in Nemčijo, danes ob 7. uri po moskovskem času (ob 6. uri po srednjeevropskem poletnem času), zmanjšal na 33 milijonov kubičnih metrov, kar predstavlja 20-odstotne zmogljivosti plinovoda. Ustavil je namreč še eno Siemensovo turbino na kompresijski postaji Portovaja, je poročala ruska tiskovna agencija Tass.

Popravilo ene od turbin je Gazprom kot razlog navajal že ob zmanjšanju dobave sredi junija na 40 odstotkov. Pretok plina je nato 11. julija zaradi, kot je sporočil, vzdrževalnih del popolnoma ustavil. Plin je skladno z napovedmi znova stekel 21. julija, a v količini kot pred ustavitvijo, torej na 40 odstotkih zmogljivosti.

Je pa Gazprom po navedbah operaterja Eugas za danes zakupil dodatne kapacitete plinovoda Transgas, ki teče čez ozemlje Slovaške. To bi lahko pomenilo, da bo manjšo dobavo prek Severnega toka 1 nadoknadil po drugi poti, čeprav ostaja vprašanje, ali bo Gazprom zakupljene kapacitete dejansko izkoristil.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje