Pro Plus pojasnjuje, do katerih podatkov so se hekerji dokopali

Slovenija 15. Feb 202219:27 > 19:45 1 komentar
ODDAJNIK SPREJEMNIK POP TV
Tina Kosec/BOBO

Televizijska hiša Pro Plus je sporočila, da so hekerji v napadu prejšnji teden pridobili podatke, ki so jih zbirali preko sistema za rekrutiranje v šove in oddaje. Ob tem bi lahko pridobili tudi podatke o prijavljenih na ogled njihovih oddaj in pa podatke z vlog za zaposlitev. Pro Plus dodaja, da so podatki uporabnikov, ki so registrirani na njihove spletne storitve, varni. Celotnega obsega napada še ne morejo oceniti.

Pro Plus je bil tarča hekerskega napada v noči na 8. februar. Po napadu je bil okrnjen televizijski program in delovanje spletne strani. Napad so takoj prijavili Nacionalnemu odzivnemu centru za kibernetsko varnost SI-CERT in policiji. Iz Pro Plusa so danes sporočili, da so hekerji v napadu dostopali do podatkov o rekrutiranju v njihove šove in oddaje, podatkov prijavljenih na ogled njihovih oddaj, podatkov z vlog za zaposlitev in poslovnih baz.

Potrdili so, da je prišlo do nepooblaščenega dostopa do dela osebnih podatkov, ki pa po njihovih informacijah za zdaj niso bili javno razkriti. Napad je bila tako obsežen oziroma je bilo v njem pridobljenih toliko podatkov, da bi neposredno obveščanje posameznikov “v tem trenutku predstavljalo nesorazmeren napor za našo medijsko hišo”.

Pro Plus poudarja, da podatki registriranih uporabnikov njihovih spletnih storitev v napadu niso bili izpostavljeni in so na varnem. Svojim uporabnikom in naročnikom vseeno svetujejo, naj menjajo gesla za dostop do storitev.

Kriminalistična preiskava še poteka

Kako daleč je reševanje napada, policija za zdaj ne razkriva. Na Policijski upravi (PU) Ljubljana so za N1 pojasnili, da kriminalistična preiskava še poteka, zato več podatkov trenutno ne morejo posredovati.

Hekerski napad se je le dan po napadu na Pro Plus zgodil tudi na Hrvaškem, kjer so napadli tamkajšnje telekomunikacijsko podjetje A1. Kot so poročali hrvaški mediji, so prijeli osumljenca in mu zasegli opremo. Po neuradnih podatkih naj bi šlo za mladoletno osebo, osnovnošolca, ki je zahteval okrog pol milijona dolarjev v kriptovalutah.

Kot je za N1 pojasnil direktor SI-CERTA Gorazd Božič, slovenski in hrvaški hekerski napad nista povezana. To je sicer v pogovoru za N1 dejal tudi etični heker Milan Gabor, ki ga podjetja najemajo, da odkriva varnostne pomanjkljivosti v njihovih sistemih. Kot je dejal, napada po njegovi oceni nista povezana, ker gre za dve različni metodi. “Po mojem razumevanju je bila na Hrvaškem odtujena cela baza podatkov, v primeru Pro Plus pa je bil sistem zaklenjen,” je pojasnil Gabor.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje