Progami učenja slovenščine za tujce v 40 krajih

Slovenija 15. Jun 202317:00 2 komentarja
delo
Foto: PROFIMEDIA

Prek javnega razpisa je urad za oskrbo in integracijo migrantov izbral 30 izvajalcev, ki bodo izvajali program začetne integracije priseljencev in je namenjen učenju slovenščine.

Urad vlade za oskrbo in integracijo migrantov je podpisal pogodbe z izvajalci programa začetna integracija priseljencev, ki je namenjen učenju slovenščine, pa tudi spoznavanju slovenske družbe. Na javnem razpisu so zbrali več kot 30 izvajalcev. Ti bodo program, ki je za udeležence brezplačen, izvajali v 40 krajih po Sloveniji.

Kot so v sporočilu za javnost zapisali v vladnem uradu za oskrbo in integracijo migrantov, je učenje slovenščine ključnega pomena za integracijo tujcev.

Vse zainteresirane tujce vabijo, da na najbližji upravni enoti zaprosijo za izdajo potrdila o upravičenosti do brezplačne udeležbe in nato potrdilo odnesejo do izvajalca. Ta pa jih bo po uvodnem testiranju znanja slovenščine vključil v program najkasneje v roku dveh mesecev.

Tečaj obsega od 60 do 180 ur in poteka v manjših skupinah. Udeleženci, ki ga bodo obiskovali vsaj 80-odstotno, pa bodo upravičeni tudi do brezplačnega prvega preizkusa znanja iz slovenskega jezika (izpita).

Brezplačni tečaji slovenščine
Infografika: Urad RS za oskrbo in integracijo migrantov

Ob tem so na uradu spomnili, da bo preizkus znanja slovenskega jezika s 1. novembrom prihodnje leto postal pogoj za podaljšanje dovoljenja za začasno prebivanje za polnoletnega družinskega člana tujca na ravni A1 in na ravni A2 za pridobitev dovoljenja za stalno prebivanje.

Več informacij in tudi seznam izvajalcev tečajev urad objavlja na svoji spletni strani, so še sporočili.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje