Program Levice in bojazen SDS pred obnovitvijo državljanske vojne

Slovenija 21. Jun 202114:52 > 16:31 1 komentar

Poslanka SDS Alenka Jeraj je v oddaji N1 STUDIO pojasnila, kaj so v stranki mislili z omembo obnovitve državljanske vojne v resoluciji z naslovom Za obrambo ustavnih temeljev slovenske države. Skrbi jih tudi program Levice, na kar se je v oddaji odzval Miha Kordiš.

V SDS so zahtevali izredno sejo v parlamentu o programu Levice, a v SMC te zahteve niso podpisali. Gregor Perič iz SMC je v oddaji N1 STUDIO dejal, da so marsikoga vznejevoljili in zaskrbeli posamezni elementi, ki so bili izpostavljeni na strani Levice.

“Sam kot liberalec ne razumem te ponovne grožnje z nacionalizacijo, da posamezna podjetja ponovno postanejo državna. Slovenija je to izkušnjo imela pred nekaj desetletji, še danes pa odpravljamo te napake in za njih plačujemo. Jaz si ne bi želel, da se ponovno znajdemo v socialnem poskusu, ki se je že marsikje izkazal kot zgrešen, in še drugič ugotovimo, da nekatere rešitve ne delujejo,” je o programu Levice dejal vodja poslanske skupine SMC.

Za Levico, ki je parlamentarna stranka že od leta 2014, je poslanka SDS Alenka Jeraj dejala, da so se včasih manj ukvarjali z njihovim volilnim programom. “Na vseh soočenjih so programi potisnjeni v ozadje, ne pogovarjamo se o njih, temveč o tem, kdo bo s kom sodeloval. Mi smo na to ves čas opozarjali, da se moramo pogovarjati, kaj namerava kdo narediti, da se ljudje lahko na podlagi tega odločijo.”

Kot navaja poslanka Jeraj, si Levica želi ekosocialističnega gospodarstva, ki bo temeljilo na delavskem upravljanju, družbeni lastnini in planiranju. “Kot je dejal kolega Perič: mi smo že vse to imeli, pa se ni ravno najbolje obneslo. Mi, ki smo živeli v nekdanji državi, to poznamo, mlajše generacije pa ne, zato se nam je zdelo vredno na to opozoriti.”

Nadaljevala je s pojasnilom, kaj je SDS mislil z omembo državljanske vojne v svoji resoluciji. “Nam so očitali, da grozimo z državljansko vojno, zato je treba povedati, o čem res govorimo.

V težki situaciji, ki jo kroji korona kriza, so v poldrugem letu ekstremisti dokazali, da jim ni nič sveto, ne zakoni, ne pravila, ne domovina, niti zdravje ljudi. Nedavni “naci-požig” poslanskih stolov pred parlamentom napoveduje usodno zaostrovanje razmer, kar lahko vodi v obnovitev državljanske vojne!


– odlomek iz resolucije SDS 

“Izhajamo iz resolucije Sveta Evrope (1996), ki govori o nujnosti razgradnje totalitarnih komunističnih sistemov. Ta pravi, da je nevarnosti ob neuspešnem prehodu veliko; v najboljšem primeru bo vladala oligarhija namesto demokracije, korupcija namesto vladavine prava, in organiziran kriminal namesto človekovih pravic. V najslabšem primeru pa bi lahko bila posledica obnovitev totalitarnega režima, če ne celo strmoglavljenje porajajoče se demokracije,” je nadalje razložila.

Kot pravi poslanka Jeraj, njihova resolucija naslavlja njihove bojazni, da bi se to zgodilo. “O tem smo želeli opraviti razpravo, ker je mogoče, da v Levici nekih stvari ne mislijo, tako kot so zapisane, a je predsednik DZ Igor Zorčič to razpravo preprečil. Nam se zdi, da se moramo o vseh relevantnih stvareh, ki zadevajo našo državo, pogovarjati, in parlament je pravo mesto za to.”

“Vemo, da se je državljanska vojna zgodila ravno zato, ker so nekatere ožigosali za izdajalce in potem smo prišli do likvidacij ljudi, za katere ne vemo, če so bili česa krivi. Marsikdo ni bil obsojen, pa je bil brez sodbe ubit. Mi se želimo o tem odkrito pogovoriti in ugotoviti, ali ima katera od strank podobne težnje – se znebiti tistih, ki ne mislijo enako. Demokracija je pač prostor, kjer imamo lahko različna mnenja,” pravi.

Kordiš je v odgovor dejal, da SDS napada Levico, ker so “edina kredibilna alternativa, da se družba postavi nazaj na solidarne temelje”. Zato po njegovih besedah proizvajajo lažne novice in lažne profile. “Za nas so napisali celo lažni manifest, na katerega se sklicujejo. Njihov policijski šef je zaradi tega lažnega manifesta šel v preiskovanje Levice, glasovi iz SDS pa so zelo jasno povedali, da nas želijo prepovedati.”

“Imajo dvojni interes: se na oblasti obdržati za vsako ceno in s to resolucijo strašijo kmete, male podjetnike in druge delovne ljudi, češ, kaj groznega vam bo Levica naredila, v resnici pa s tem samo ščitijo privilegije enega odstotka najbogatejših,” je dejal o SDS.

“V Levici pa želimo pomagati vsem delovnim ljudi tako, da spravimo v objem javnega interesa velike agregacije kapitala, ki določajo naša življenja. Želimo si na primer ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. To bi pomenilo, da zavarovalnicam vzamemo 50 milijonov evrov, ga namenimo za javni zdravstveni sistem, ljudem pa ne bo treba plačevati položnic,” je omenil enega izmed njihovih ciljev programa.

Perič je dejal, da so do teh namer Levice glede gospodarstva izredno zadržani, saj so “videli, koliko časa je bilo potrebno, da smo vzpostavili nek naš sistem gospodarstva, ki je tudi v času korone dokazal, da je zelo prilagodljiv in fleksibilen”. Dejal pa je, naj ljudje na volitvah povedo, če se s temi namerami strinjajo.

Matjaž Nemec iz vrst SD je izpostavil, da je zakonodajno-pravna služba DZ povedala, da je nedopustno, da se ena stranka ukvarja s programom druge politične stranke. “Gre za fenomen, kako se največja politična stranka ne vtika samo v delo tožilstva, sodišč in medijev, ampak dejansko želi spremeniti politiko dopustnega v našem političnem prostoru. Temu se moramo zoperstaviti vsi, ki nismo istega mnenja kot stranka SDS.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje