Programski svet RTVS sprejel programski načrt za prihodnje leto

Slovenija 29. Dec 202211:27 1 komentar
deček s piščaljo, RTV
Borut Živulović /BOBO

Člani programskega sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS) so na dopisni seji, ki se je iztekla v sredo, sprejeli programsko-produkcijski načrt (PPN) zavoda za leto 2023. Podprlo ga je 16 članov, dva sta bila proti, trije vzdržani, sedem pa jih ni glasovalo, je sporočil predsednik programskega sveta Peter Gregorčič.

V skladu z zakonom o RTVS je PPN sprejet, če zanj glasuje večina, to je 15 članov programskega sveta. Programski svet 19. decembra ni potrdil predloga PPN, saj je zanj glasovalo le 14 članov. Nadzorni svet je zato 23. decembra sprejel sklep o financiranju javnega zavoda v letu 2023 po dvanajstinah.

Do predloga PPN so bili kritični tudi predstavniki sveta delavcev. Kot nedomišljenega so ocenili predvsem predlog programskega načrta Televizije Slovenija, ki po njihovem opozorilu beleži drastičen padec gledanosti, zlasti informativnih oddaj. V tem delu so predlog PPN ocenili kot neambiciozen, brez načrta za nove prodorne programske vsebine, ki bi spet pritegnile gledalce. Če vodstvo nima boljših idej, mu je svet delavcev predlagal vrnitev dobro gledanih in prepoznavnih oddaj, kot so bile Studio City, Globus, Točka preloma in Politično s Tanjo Gobec.

Vrnitev Globusa, ne pa tudi Studia City in Točke preloma

Gregorčič je v sporočilu za javnost, ki so ga poslali z RTVS, zapisal, da se je z vodstvom zavoda sestal takoj po koncu nadaljevanja seje, na kateri je bil PPN zavrnjen. Po njegovih besedah so še enkrat pretehtali, kako lahko dodatno ugodijo vsebinskim zahtevam sveta delavcev. Na podlagi teh pogovorov so poleg oddaje Globus, ki je bila vključena že v zavrnjeno besedilo PPN, dodali še rubriko Politično, je navedel.

Omenil pa je tudi Radio Slovenija, ki je v zadnjih letih po njegovih besedah naredil velike premike denimo na področju podkastov. V PPN za leto 2023 je predvideno, da bo nadaljeval konsolidacijo radijske ponudbe na spletu. Poleg tega pričakujejo, da bodo prihodnje leto na področju podkastov prvič presegli magično mejo 100.000 naročnikov.

Po noveli zakona o RTVS, potrjeni na novembrskem referendumu in z začetkom uveljavitve v sredo, je že v sredo prenehal mandat članom programskega in nadzornega sveta zavoda, vendar pa bodo delo nadaljevali do konstituiranja novega, 17-članskega sveta. Novi svet, ki ju bo nasledil, mora biti ustanovljen najpozneje v 60 dneh po uveljavitvi novele.

Prav tako je v sredo prenehal mandat generalnemu direktorju zavoda in direktorjema radia in televizije. Zaradi prenehanja mandatov je bila na ustavno sodišče še isti dan vložena pobuda za ustavno presojo novele, v kateri pobudniki s prvopodpisanim Gregorčičem izpodbijajo prenehanje mandatov brez ugotavljanja pogojev za njihovo prekinitev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje