Kaj na ravnanje koalicije odgovarja Golobov državni sekretar Vojko Volk

Slovenija 10. Jan 202416:24 > 21:16 16 komentarjev
Foto: Profimedia

Projekcija filma o zločinih Hamasa, ki jo je načrtovalo izraelsko veleposlaništvo, je v koalicijskih vrstah povzročila precej nezadovoljstva. Levica je celo ocenila, da gre za vmešavanja tuje države v demokratične procese v Sloveniji. Državni sekretar za mednarodne zadeve v kabinetu predsednika vlade Vojko Volk se s tem nikakor ne strinja. Zavračanje dialoga lahko povzroči nove rane in odpira pot k spodbujanju antisemitizma, pravi. Popoldne je Robert Waltl, direktor Judovskega kulturnega centra Ljubljana in Mini teatra, kjer naj bi potekala večerna projekcija, sporočil, da je ta zaradi tehničnih težav odpovedana.

Izraelsko veleposlaništvo je za danes zvečer napovedalo projekcijo filma o napadu Hamasa na Izrael, na katero so povabili vodje poslanskih skupin, člane parlamentarnih odborov za zunanjo politiko in obrambo ter Knovsa.

Njihovo povabilo pa v koaliciji ni naletelo na pozitiven odziv. Iz vladnih strank je bilo mogoče slišati, da se njihovi poslanci te projekcije ne bodo udeležili. Zlasti odločni so bili v Levici, kjer so ocenili, da gre pri predvajanju posnetkov za očiten poskus vplivanja na odločevalce in vmešavanja tuje države v demokratične procese v Sloveniji.

Vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec je zunanji ministrici Tanji Fajon celo predlagal, da izraelskega veleposlanika pokliče na zagovor in obsodi tovrstne poskuse vmešavanja.

“Očitno je, da Izrael od začetka ponovnih spopadov s Palestinci vodi agresivno kampanjo, ki temelji tudi na dezinformiranju, kar se je v zadnjih mesecih večkrat pokazalo. Vse to pa zato, da opraviči svoja delovanja v tem konfliktu, ki so eklatantno kršenje mednarodnega vojnega in humanitarnega prava. Za to, da opraviči genocid, ki je v teku, in desetletja trajajoč apartheid,” so poudarili v Levici.

Zaprta projekcija filma bi potekala v Mini teatru v Ljubljani, katerega direktor je Robert Waltl, sicer tudi direktor Judovskega kulturnega centra Ljubljana. Ta je za N1 zgodaj popoldne dejal, da sodelujejo z vsemi ambasadami in da filme pri njih predvajajo tudi druga veleposlaništva. “Mi smo Hiša strpnosti in nikomur, ki ne spodbuja sovraštva, ne bomo zaprli vrat,” je dejal.

Kasneje pa je Waltl sporočil, da je “projekcija filma veleposlaništva Izraela o zločinih Hamasa odpovedana”. Kot razlog je navedel tehnične težave. Projekcijo naj bi nato izraelsko veleposlaništvo vseeno izpeljalo na drugi lokaciji, a le za okoli 20 ljudi, je poročala TV Slovenija.

Na dogajanje se je zvečer odzval državni sekretar za mednarodne zadeve v kabinetu predsednika vlade Vojko Volk. “Osnovni bonton nam nalaga, da se na povabila odzovemo in se dogodkov udeležimo ali pa udeležbo opravičimo. Povabilo Judovske skupnosti v Sloveniji na ogled gradiva o brutalnem terorističnem napadu Hamasa na izraelske civiliste in še posebej o izrecnem nasilju teroristov predvsem nad ženskami, seveda ni nobeno vmešavanje v notranje zadeve Slovenije,” je poudaril.

“Enako bo veljalo ob povabilu palestinske skupnosti v Sloveniji. Nič na svetu ne sme biti razlog da se ovira dialog med dobronamernimi ljudmi. Slovenija želi ohraniti poln dialog z judovsko skupnostjo in z državo Izrael, ker želimo prispevati h končanju spopadov in k miru za vse na trpečim Bližnjem vzhodu. Pri tem ne izključujemo nikogar, ker izključevanje in zavračanje dialoga ne vodi k rešitvam in k miru. Lahko pa povzroči nove rane in odpira pot k spodbujanju antisemitizma kar odločno zavračamo,” je še dodal Volk.

Vojko Volk
Foto: Borut Živulović /BOBO

Se je pa danes izraelski veleposlanik na Dunaju, ki je zadolžen tudi za Slovenijo, Ze’eva Bokerja s sodelavci sestal s predstavniki državnozborske skupine prijateljstva z Izraelom. Tudi tega srečanja se poslanci koalicije niso udeležili, navzoči so bili torej le poslanci iz obeh opozicijskih strank SDS in NSi. Kot je po srečanja povedala predsednica skupine prijateljstva z Izraelom Iva Dimic (NSi), so člani te skupine pred nekaj tedni prejeli prošnjo izraelskega veleposlanika za srečanje, “na katerem bi ta predstavil dogajanje v Izraelu 7. oktobra in zločine teroristične skupine Hamas”. Po navedbah Dimic je skupina prijateljstva na korespondenčni seji odločila, da veleposlanika sprejme. “Izraelski veleposlanik s sodelavci se je tako danes srečal s skupino prijateljstva in predstavil poseben video zločinov, ki jih je teroristična organizacija Hamas storila v Izraelu,” je še dodala predsednica skupine.

Pred Mini teatrom se je zvečer zbralo nekaj deset protestnikov, ki so zahtevali premirje v Gazi in nasprotovali projekciji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje