Prometni koledar: kdaj bo stanje na cestah postalo nevzdržno

Slovenija 14. Jun 202412:55 1 komentar
Prometna napoved
Fotografija je simbolična (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Do konca šole je le še slabih deset dni, medtem ko so ga devetošolci že dočakali. Nekatere družine se na oddih odpravljajo že ta konec tedna. Prometni koledar kaže, da nekaj gneče lahko pričakujemo, a kaosa na naših cestah še ne bi smelo biti. Popolnoma drugače bo julija, ko bo skoraj vsak dan pričakovati zelo gost promet.

Pogled na prometni koledar za junij razkriva, da bo ta konec tedna gost promet. Ta bo zaradi obiska turističnih in izletniških točk še dodatno povečan, saj lahko pričakujemo lepo vreme – temperature se bodo povzpele tudi do 27 stopinj Celzija.

Poleg tega se je šola že končala za devetošolce, medtem ko druge šolarje čaka še nekaj guljenja šolskih klopi, preden se bodo lahko pognali v poletje.

Po prometnem koledarju sodeč bodo slovenske ceste junija še znosne. 25. junija lahko pričakujemo gost promet, saj je to dan državnosti, dela prost dan, pa tudi uradni začetek šolskih počitnic. Zadnji konec tedna junija pa bo na avtocestnem križu predvidoma velika gneča, saj se počitnice začnejo v delu Avstrije, Belgije, Slovaške, Češke in Švice.

Precej peklensko bo na cestah julija, ko je praktično vsak konec tedna napovedan zelo gost promet. Skoraj vsak konec tedna se namreč počitnice začnejo v eni od evropskih držav – 6. julija se bodo na primer veselili nemški šolarji iz Severnega Porenja – Vestfalije, pa šolarji iz dela Švice, Nizozemske, Belgije in Avstrije. Prometni koledar za posamezni mesec si lahko ogledate na TEJ POVEZAVI.

Prometni koledar za julij 2024
Foto: Prometnoinformacijski center

Prometnoinformacijski center opozarja še, da na celotnem cestnem omrežju potekajo nujna vzdrževalna dela, med drugim košnja in čiščenje jarkov ter cestišča. “Vozite strpno,” ob tem pozivajo.

Medtem na štajerski avtocesti med Slovensko Bistrico in Framom še vedno potekajo dela. Promet poteka po dveh zoženih prometnih pasovih v obe smeri. Tudi med Kosezami in Šentvidom promet poteka po dveh zoženih pasovih v obe smeri, zaključena pa naj bi bila še pred glavno turistično sezono.

V prvem četrtletju 2024 se je v primerjavi z istim obdobjem lani promet povečal za 3,8 odstotka. Največja rast je na dolenjskem kraku avtoceste.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje