Prostovoljci so posadili 6.000 sadik dreves

Slovenija 25. Mar 202310:50 > 17:00 6 komentarjev
Gozd, drevesa, narava, zelenje
Denis Sadikovć/N1

V organizaciji družbe Slovenski državni gozdovi je po državi potekala četrta vseslovenska prostovoljska akcija sadnje dreves Pomladimo gozdove 2023. Njen namen je predvsem širiti zavest o pomenu gozda, da ga bomo zapustili v čim boljšem stanju. Na petih lokacijah so posadili približno 6.000 sadik. Na Krasu je drevesa pomagal saditi tudi premier Robert Golob. Ob tem je premier napovedal nakup tehnike in letal za gašenje požarov.

Prostovoljci so drevesa sadili na površinah, ki so jih prizadele naravne ujme ali podlubniki, v primeru Krasa pa požar, so sporočili iz družbe Slovenski državni gozdovi.

Približno 6.000 sadik avtohtonih drevesnih vrst hrasta, češnje, jelke, macesna, duglazije, kostanja, gorskega javorja, bukve in gradna so posadili na štirih lokacijah, to je na Kočevskem v bližini vasi Polom, nad Lovrencem na Pohorju, v Smrečju pri Bohorju in v Mošah pri Medvodah.

V bližini Renč na goriškem Krasu pa je na 2,5 hektarja površine poleg sadnje 300 sadik dreves potekala setev 24 kilogramov semen avtohtonih drevesnih vrst topokrpega javorja, maklena, lipovca in lipe. Setev semen drevesnih vrst na površini, ki jo je prizadel lanski veliki požar, je posebnost letošnje akcije. Tam je sodeloval tudi predsednik vlade Robert Golob.

Golob optimističen glede obnove gozda po lanskem požaru na Krasu

Premier je izrazil zadovoljstvo nad začetkom prostovoljske akcije sadnje dreves. Prostovoljstvo je eden od načinov, kako lahko vsak med nami pomaga naravi, je poudaril. Verjame tudi, da bodo Kras vse leto obiskovali ljudje iz Slovenije in izkazali svojo skrb do narave in do gozdov.

“Lani poleti po požaru je izgledalo grozno, zdaj, ko je pomlad in ko stvari že brstijo, pa je upanje, da bo škoda zaradi velikega požara morda manjša, kot je kazalo lani, in da si bo narava sama opomogla. Naša dolžnost je, da ji pri tem pomagamo in da tam, kjer je bilo opustošenje zaradi požara največje, poskušamo zasaditi nova semena in drevesa, da si bo Kras čim prej opomogel,” je v izjavi za medije poudaril premier.

Napovedal je tudi, da bo Slovenija šla v nakup tehnike in letal za gašenje požarov, so naknadno sporočili iz urada predsednika vlade.

Razmere za obnovo gozda na Krasu so zelo težke

S potekom akcije je zadovoljen tudi glavni direktor Slovenskih državnih gozdov Marko Matjašič. “Zelo smo bili veseli, da si je predsednik vlade vzel čas in z nami sadil ter s tem dal pomen obnovi gozdov,” je poudaril Matjašič. Ob tem je izpostavil, da so razmere za obnovo gozda na Krasu zelo težke, “tako rekoč sadimo med kamenjem in z vsakim uspehom na dolgi rok smo zadovoljni”.

Matjašič je izrazil tudi zadovoljstvo, da so se akcije udeležile tako rekoč vse generacije. Med prostovoljci je bilo veliko osnovnošolcev in predstavnikov različnih društev, kot so taborniki, skavti, na pomoč je priskočil tudi Zavod za gozdove, je navedel. “Namen teh akcij je ozaveščanje prebivalcev o pomenu obnove gozda. Na dolgi rok si vsi želimo kakovosten gozd in naš namen je, da akcijo vsako leto ponovimo,” je še dejal Matjašič.

Letošnji datum prostovoljske akcije sovpada z mednarodnim dnevom gozdov, ki ga je za 21. marec leta 2012 razglasila Generalna skupščina ZN.

Saditi drevesa je enostavno opravilo, pravijo v družbi Slovenski državni gozdovi. Akciji se tako lahko pridruži kdorkoli, ki mu ni vseeno za slovenski gozd in bi želel narediti nekaj dobrega za prihodnje generacije. Na vseh lokacijah bodo navzoči tudi gozdarji Zavoda za gozdove Slovenije in Slovenskih državnih gozdov, ki bodo svetovali pri delu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje