Protestni dopis zdravstveni ministrici zaradi reorganizacije nujne pomoči

Slovenija 16. Feb 202421:47 0 komentarjev
reševalno vozilo
Slika je simbolična (Foto: Srdjan Živulović/BOBO)

Župana občin Kamnik in Komenda Matej Slapar in Jurij Kern ter direktor ZD Kamnik Sašo Rebolj so ministrici za zdravje Valentini Prevolnik Rupel poslali dopis, v katerem protestirajo zaradi napovedane reorganizacije nujne medicinske pomoči. Ministrica je namreč predstavila seznam predvidenih satelitskih urgentnih centrov, na katerem ni ZD Kamnik.

“Občina Kamnik bo z občankami in občani Kamnika ter Komende uporabila vse oblike pravnih sredstev ter oblik javnega izražanja, da se sprejeta uredba, ki ukinja kamniško enoto nujne medicinske pomoči, nemudoma prekliče,” so poudarili v dopisu.

Ob tem si poudarili, da je enota nujne medicinske pomoči (NMP) Zdravstvenega doma (ZD) Kamnik lani opravila skoraj 800 hišnih obiskov in preko 3.330 nujnih intervencij z zdravnikom. Ob tem je zabeležila 12.413 obravnav bolnikov.

Deluje izvrstno in njena prisotnost je nujno potrebna za naše prebivalke in prebivalce, so v dopisu med drugim poudarili župana občin Kamnik in Komenda Matej Slapar in Jurij Kern ter direktor ZD Kamnik Sašo Rebolj.

Vlada je na predlog ministrstva za zdravje v četrtek sprejela uredbo o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja za letošnje leto. Ta na področju nujne medicinske pomoči prinaša podlago za vzpostavitev 15 satelitskih urgentnih centrov, ki bodo tako kadrovsko kot tudi tehnično opremljeni za takojšnjo obravnavo akutno bolnih.

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel
Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel (Foto: Igor Kupljenik/BOBO)

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je ob tem poudarila, da uredba v letošnjem letu na področju nujne medicinske pomoči ne predvideva kakršnih koli “ukinitev”. V krajih, kjer satelitskega urgentnega centra ne bo, obstaja pa dežurna služba, bodo v to službo uvedli le tako imenovani srečevalni sistem.

Z njim bo po navedbah ministrstva zagotovljen takojšen, hiter odziv nujnih reševalnih vozil, hkrati pa bo razbremenjen dežurni zdravnik, ki bo odslej na teren odšel le takrat, ko bo to zahtevalo stanje pacienta. Intervencije bo zdravnik izvajal skupaj z diplomiranim zdravstvenikom v vozilu urgentnega zdravnika.

Seznam predvidenih satelitskih urgentnih centrov:

ZD Kočevje, ZD Postojna, ZD Tolmin, ZD Sežana, ZD Idrija, ZD Ilirska Bistrica, ZD Šmarje pri Jelšah, ZD Sevnica, ZD Kranj, ZD Velenje, ZD Litija, ZD Črnomelj, ZD Škofja Loka, ZD Domžale, ZD Ivančna Gorica in ZD Grosuplje. Vir: ministrstvo za zdravje

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!