Proti izkoriščanju še v enem državnem podjetju: Na našem zdravju kujejo dobičke

Gospodarstvo 06. Mar 202311:31 0 komentarjev
Istrabenz
Srdjan Živulović/BOBO

Tudi sobarice v družbi Istrabenz Turizma naj bi – podobno, kot so to storili v družbi Savi Turizem – prenesli na zunanjega izvajalca. Sindikat delavcev gostinstva in turizma poziva vlado in državni zbor k ukrepanju, saj je Istrabenz Turizem v državni lasti.

Po sobaricah družbe Sava Turizem naj bi sobarice na zunanjega izvajalca prenesla tudi družba Istrabenz Turizem, ki je prav tako v državni lasti, opozarja Sindikat delavcev gostinstva in turizma. Vlado in državni zbor poziva k ukrepanju.

“Že sobarice v Savi Turizmu so vam jasno povedale, da niso smeti, ki bi jih želeli pomesti pod preprogo, in to vam sporočajo tudi sobarice v Istrabenzu Turizmu,” so v današnjem pozivu, ki je naslovljen na premierja Roberta Goloba, ministre za delo, finance in gospodarstvo ter Slovenski državni holding (SDH) in poslance državnega zbora, zapisali v sindikatu.

Opozorili so, da medtem ko zunanji izvajalci storitev čiščenja “kujejo visoke dobičke in se bogatijo, predvsem na račun državnih družb, se delavce, zaposlene v teh družbah, izkorišča na vse možne načine, od sramotno nizkih plač, nižjih dodatkov k plači, težkih in človeka nedostojnih pogojev dela, nižjih izplačil regresa za letni dopust in drugo”.

Preberite še: “Žalostno, ampak resnično. Še mravlja je več vredna kot sobarica” (VIDEO)

Ti delavci in delavke so dnevno izpostavljeni velikim pritiskom, zaradi česar tudi zbolevajo. In za odpravo tega izkoriščevalskega modela ni dovolj, da je ministrstvo za delo nazaj zaposlilo varnostnike in čistilke ter da sta dva ministra podprla prizadevanja sindikata za odpravo outsourcinga, so dodali.

V turizmu jih manjka že skoraj 15.000

Sindikat meni, da lahko vlada in DZ preprečita, da bi bile na družbo Aktiva čiščenje prenesene tudi sobarice v družbi Istrabenz Turizem. “Na podlagi številnih dokazov, ki jih lahko pridobite na inšpektoratu za delo, na podlagi številnih pretresenih izpovedi delavk in delavcev, ki so že leta podplačani in v t. i. ‘novodobnem suženjstvu’, na podlagi poraznega zdravstvenega stanja sobaric lahko samo politika izkorenini škodljive prakse,” so prepričani.

Poudarjajo, da delavci iz turizma še vedno odhajajo v druge poklice in da jih manjka že skoraj 15.000. Sobarice so delavke, brez katerih se ne morete iti turizma, poklic pa je razvrednoten, ne samo zaradi “sramotnega” plačila, ampak tudi dejstva, da te delavke danes opravljajo delo dveh poklicev, čistilke in sobarice.

Preberite še: “Če zamuja direktor, ga nihče ne pogreša. Če ni nas, opazijo vsi”

“In medtem, ko imate vi, spoštovana oblast, proste vikende, praznike … te delavke garajo vse dneve v tednu, petek in svetek, vse vikende, praznike. Zato, da imate postlano sobo na vašem oddihu. Kar one zaslužijo za svoje garaško delo, je za vas morda zgolj drobiž za kave s prijatelji,” so zapisali.

Družba Istrabenz Turizem, ki je v 100-odstotni lasti SDH, ima med drugim v lasti šest hotelov v Portorožu in Terme Portorož.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!