“Žalostno, ampak resnično. Še mravlja je več vredna kot sobarica” (VIDEO)

Slovenija 28. Feb 202312:59 5 komentarjev

"Še slabše bo. To mi delajo tik pred upokojitvijo, da me mora zdaj skrbeti. Da moram gledati na to, kako bom. Nimam besed. Žalostno, ampak resnično. Še mravlja je več vredna kot sobarica," se je na mnenje uprave Save Turizem, da bo zaposlenim pod okriljem zunanjega izvajalca bolje, odzvala sobarica, ki je želela ostati anonimna.

Zaposleni v hotelski verigi Hoteli Bernardin so na obmorski promenadi v Bernardinu organizirali protestni shod. Med drugim so zahtevali, da lastnica Sava Turizem zaustavi prenos sobaric na zunanje izvajalce – podjetje Aktiva čiščenje – in takojšnjo uskladitev osnovnih plač z lansko inflacijo. Med udeleženci shoda je bila tudi sobarica, ki to delo opravlja slabih 30 let.

Preberite še: Stavka v Hotelih Bernardin: “Uprava nas potiska v novodobno suženjstvo”

Čeprav se njen delovni dan začne že nekaj pred osmo uro zjutraj, ima največ dela ravno v času od 11. ure, ko se večina gostov iz hotela odjavi. “Takrat se vsi naenkrat odpravijo ven. Od 11. do najpozneje 14. ure bi morala narediti do 18 odhodov. Čeprav je normativ 25 minut, pa to pomeni, da moram delo opraviti v desetih minutah, da bi lahko do 14. ure opravila 18 odhodov,” je opisala delovne razmere.

Na navedbe uprave Save Turizem, da bo zaposlenim pod okriljem zunanjega izvajalca bolje, je sobarica odvrnila, da ne bo tako. “Še slabše bo. In to mi delajo tik pred upokojitvijo, da me mora zdaj skrbeti. Da moramo gledati na to, kako bom. Nimam besed. Žalostno, ampak resnično. Še mravlja je vredna več kot ena sobarica,” je dejala zaposlena, ki je ob tem izrazila razočaranje nad vodstvom.

Spomnimo, da želijo delavci v Hotelih Bernardin s stavko doseči preklic načrtovanega prenosa sobaric na zunanje izvajalce, odpravo plačnih nesorazmerij, takojšnjo uskladitev osnovnih plač z lansko inflacijo (10,3 odstotka), sklenitev aneksa k podjetniški kolektivni pogodbi, dvig povračila stroškov prevoza na delo na 21 centov na kilometer ter polno nadomestilo plače za čas trajanja stavke.

Preberite še: Stavka “poslednjih redno zaposlenih” sobaric Save Turizem

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje