Protikorupcijska komisija začasno prepovedala delo 12 lobistom

Slovenija 11. Jan 202410:48 1 komentar
KPK
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Komisija za preprečevanje korupcije je konec lanskega leta 18 registriranim lobistom izrekla upravne sankcije zaradi neporočanja o svojem delu – šestim je izdala pisni opomin, preostalim 12 pa izrekla prepoved lobiranja za določen čas od treh do 24 mesecev.

S Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) so sporočili, da velik odstotek kršiteljev kaže potrebo po novelaciji Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije (ZIntPK), ki ureja področje lobiranja.

Veljavna zakonodaja namreč ne omogoča izvajanja učinkovitega nadzora nad poročanjem o lobističnih stikih. Med drugim manjkajo prekrškovne sankcije za registrirane lobiste, ki o svojem delu ne poročajo, roki za poročanje lobirancev na eni ter interesnih organizacij in registriranih lobistov na drugi strani so v zakonu različni, trenutna zakonodaja pa tudi ne omogoča javne objave vsebine poročil interesnih organizacij in registriranih lobistov, kar ne zagotavlja visoke stopnje transparentnosti na tem področju.

KPK je ob izreku upravnih sankcij upoštevala težo kršitve, posledice, ki so zaradi nje nastale, zlasti pa dejstvo, ali gre pri konkretnem registriranem lobistu za prvo ali ponavljajočo se kršitev. Tako je šestim registriranim lobistom izdala pisni opomin, preostalim 12 pa izrekla prepoved lobiranja za določen čas v razponu od treh do 24 mesecev.

V času prepovedi lobist ne sme lobirati, če pa bi to vseeno počel, je odgovoren lobiranec (javni uslužbenec ali funkcionar). Ta mora namreč vsakokrat prepoznati morebitni lobistični stik in ugotoviti status lobista ter zavrniti lobistični stik oziroma lobista, če ugotovi oziroma zazna kršitve določb zakona s področja lobiranja.

Dosledno poročanje je pomembno za izvajanje učinkovitega nadzora na tem področju, zato KPK poziva vse registrirane lobiste in interesne organizacije, da do konca januarja poročajo o lobističnih stikih oziroma svojih aktivnostih za leto 2023.

Zavezanci morajo namreč do 31. januarja tekočega leta pisno, na elektronskem obrazcu, poročati o svojem delu v preteklem letu (registrirani lobisti) oziroma o dejavnostih lobiranja, ki so jih v preteklem koledarskem letu izvedli njihovi zakoniti zastopniki, izvoljeni predstavniki ali zaposleni (interesne organizacije). Če tega ne storijo, jih KPK pozove k izpolnjevanju njihovih zakonskih obveznosti.

Zaradi neporočanja lahko KPK registriranim lobistom izreče upravne sankcije, kot jih določa ZIntPK v 73. členu: pisni opomin, prepoved lobiranja za določen čas, ki ne sme biti krajši od treh in ne daljši od 24 mesecev, ter izbris iz registra. Prekrškovnih sankcij za registrirane lobiste (npr. izrečena globa) zakon za tovrstne kršitve ne predvideva. Te so predpisane le za interesne organizacije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje