Protivladni protesti: Policija ocenila število zbranih na “nekaj tisoč”

Slovenija 29. Maj 202107:27 > 10:19 1 komentar
Protestniki pred kopališčem Ilirija
Žiga Živulovič/BOBO

Po ocenah policije se je na petkovih protivladnih protestih zbralo "nekaj tisoč" ljudi. Pobudniki shoda medtem ocenjujejo, da jih je bilo okrog 40.000. Zborovanje je minilo mirno, policija hujših ukrepov tokrat ni izvedla.

Petkov protivladni shod v Ljubljani, ki se ga je po ocenah pobudnikov udeležilo okrog 40.000 ljudi, se je zaključil mirno. Policija tokrat ni uporabila prisilnih sredstev, kot se je to zgodilo minuli petek. Množica, ki je zavzela križišče ob kopališču Ilirija, je zahtevala odstop vlade in predčasne volitve.

S policijske uprave Ljubljana so po protestu sporočili, da zoper tri organizatorje shoda vodijo postopek o prekršku po zakonu o javnih zbiranjih. Prav tako so ugotovili 26 kršitev zakona o nalezljivih boleznih. Obenem bodo podali dva predloga za uvedbo postopka o prekršku drugemu pristojnemu organu zaradi kršitve avtorskih pravic. Njihova ocena o številu protestnikov se sicer močno razlikuje od ocene pobudnikov shoda, saj so zapisali, da se ga je udeležilo “več tisoč ljudi”.

Zaprli nekatere ulice

Osrednji del zborovanja je bil sicer predviden na Trgu republike, a so protestniki s Prešernega trga nato po Slovenski cesti nadaljevali na Gosposvetsko, nato pa so se ustavili na križišču med Celovške in Tivolske ceste. S tem so za nekaj ur zaustavili ves promet v tem delu mesta.

Po mestu je bilo veliko policistov in policijskih vozil, nekatere dele pa so tudi zagradili. Med njimi je bila zaprta Gregorčičeva ulica, kjer je kabinet predsednika vlade. Deloma zagrajen pa je bil tudi Trg republike pred parlamentom, kjer so protestirali do sedaj.

Nekateri udeleženci protesta so bili opremljeni s transparenti, s katerimi so sporočali, da želijo mirno in varno prihodnost, čisto vodo, da zahtevajo demokracijo, vladavino prava in socialni dialog ter svobodno Slovenijo. Mnogi so bili tudi oblečeni v majice, s katerimi so opozarjali na položaj Slovenske tiskovne agencije (STA).

Sindikati opozorili na odsotnost dialoga

Žiga Živulovič/BOBO

Množica je skandirala različna gesla in pozivali k takojšnjim volitvam in k padcu vlade. Na velik aplavz udeležencev je naletela tudi novica, da DZ ni razrešil predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča.

Množica protestnikov je poslušala nagovore različnih znanih Slovencev, ki so vsak na svoj način izražali nezadovoljstvo z vlado. Med njimi so bili Jadranka Juras, Andrej Rozman Roza, Zlatan Ćordić Zlatko, Drago Mislej Mef, Boris A. Novak.

Med udeleženci protestov je bilo opaziti tudi sindikate, predstavniki sindikalnih central so tudi nagovorili zbrane in med drugim opozorili na odsotnost socialnega dialoga v državi, našteli kršitve pravil pri pripravi zakonodaje in izrazili podporo svobodi medijev.

Široka podpora protestom

V zbrani množici je bilo opaziti tudi nekatere poslance. Namreč udeležbo na protestu so napovedali v opozicijskih strankah LMŠ, SD in Levica. Udeležili pa so se ga tudi študentje, upokojenci, okoljevarstvene organizacije, akademska sfera, glasbeniki in umetniki ter marginalizirane skupine.

Podporo protestnikom so med drugim izrazili tudi Alternativna akademija, Forum za demokracijo, Gibanje za družbeno odgovornost in Odbor za pravično in solidarno družbo.

Monitoring nevladnih organizacij

Zaradi preventivnih ukrepov za zajezitev novega koronavirusa je dogajanje spremljal tudi zdravstveni inšpektorat. Kljub njihovemu pozivu mnogi protestniki danes niso nosili zaščitne maske. Amnesty International Slovenija in Pravna mreža za varstvo demokracije sta izvajala monitoring protestov. Slednja je na Twitterju sporočila, da sta izstopala dva dogodka: policijsko identificiranje skupine študentov pred univerzo in prisotnost udeležencev protesta v Študentskem kampusu, kjer je posredovanje policije minilo brez interakcije s protestniki. “Po potrebi bomo z monitoringom nadaljevali,” so zapisali.

Varuh človekovih pravic s sodelavci pa je že pred shodom obiskal operativno-komunikacijski center policije v Ljubljani, kjer je izvedel nadzor nad delovanjem policije na minulih protestih. Prejel je namreč več pobud z očitki policiji o neenaki obravnavi, čezmerni uporabi sile in neustrezni komunikaciji.

Od nastopa vlade Janeza Janše se je sicer zvrstilo že več kot 500 protivladnih protestov. Janša je včerajšnji protest označil za “protislovensko vstajo”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje