Prva fronta nas bo prešla hitro, nato bi se lahko nabralo več padavin

Slovenija 18. Sep 202310:33 0 komentarjev
Jesen, sonce
Foto: PROFIMEDIA

Pred nami so zadnji dnevi poletja. Kakšno vreme bomo imeli pred začetkom koledarske jeseni in ali je v naslednjih dneh ob padavinah pričakovati tudi znatne ohladitve? Za N1 pojasnjuje meteorolog Agencije RS za okolje (Arso) Andrej Velkavrh.

V soboto se bomo dokončno poslovili od poletja in pozdravili začetek koledarske jeseni. September se je do zdaj izkazal za nadvse sončen mesec s prijetnimi temperaturami, zato res nismo imeli razloga, da bi se nad vremenom pritoževali. Kakšno vreme pa bomo imeli do konca tedna in ali je v prihodnjih dneh pričakovati občutnejše ohladitve?

Danes bo na vzhodu države čez dan sončno in zelo toplo, drugod bo zmerno do pretežno oblačno. Pihal bo jugozahodni veter. Popoldne in v noči na torek bodo na zahodu države nastajale krajevne plohe ali nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo od 23 do 27, na vzhodu države do 29 stopinj Celzija.

Jutri dopoldne se bodo od severozahoda nad večji del Slovenije razširile krajevne plohe in nevihte. Krajevno bodo možni krajši nalivi in močnejši sunki vetra. “Popoldne bodo padavine, ki sicer ne bodo obilne, postopno slabele in tudi ponehale, od severozahoda se bo jasnilo. Na Primorskem bo pihala šibka burja,” za N1 pojasnjuje meteorolog Agencije RS za okolje (Arso) Andrej Velkavrh. Jutranje temperature bodo od 13 do 18, ob morju okoli 20, najvišje dnevne od 20 do 24, v južnih krajih do 27 stopinj Celzija, kažejo napovedi Arsa.

Še naprej bo toplo

Več sonca se po Velkavrhovih besedah lahko nadejamo v sredo. Zjutraj in deloma dopoldne bo po nižinah megla, čez dan bo sončno. Po napovedih agencije za okolje se bo v četrtek območje visokega zračnega tlaka pomaknilo nad vzhodno Evropo. Nad Britanskim otočjem bo ciklon, vremenska fronta bo dosegla zahod celine. “Tudi četrtek bo sprva sončen, popoldne v zahodni in osrednji Sloveniji ni izključena kakšna ploha in nevihta,” ob tem dodaja Velkavrh. Najvišje dnevne temperature bodo po nižinah od 23 do 27 stopinj Celzija.

V petek bo vremenska fronta potovala proti našim krajem, nad severno Italijo bo verjetno nastalo ciklonsko območje. Od petka do nedelje tako kaže na večinoma oblačno vreme. “Težišče padavin bo v petek ostalo v zahodni oziroma deloma v osrednji Sloveniji. Tudi na vzhodu bo več oblačnosti kot v četrtek,” poudarja vremenoslovec. Živo srebro se bo čez dan gibalo med 15 in 20 stopinj Celzija. “V soboto bomo imeli povsod nekaj dežja, pojavljale se bodo nevihte. V nedeljo bo vreme suho,” navaja Velkavrh. Od nedelje dalje sicer kaže na spet bolj sončno vreme z meglenimi jutri in dopoldnevi. Temperature bodo večinoma od 20 do 25, ob sončnem vremenu še kakšno stopinjo višje.

Ker bomo v naslednjih dneh imeli kar nekaj dežja, pomeni, da bodo pošiljke padavin obilne? Velkavrh izpostavlja, da bodo lokalno razlike v količinah padavin. “Nekje lahko pade tudi 20 do 30 litrov dežja na kvadratni meter, nekje pa zelo malo. Jutrišnja hladna fronta nas bo, kot kaže, razmeroma hitro prešla in ne bo dolgotrajnih padavinskih pojavov. Slika je nekoliko drugačna za četrtek, petek in soboto. Za zdaj kaže, da bodo občasne padavine v četrtek in petek v zahodni Sloveniji. V treh dneh bi se tam lahko nabralo več padavin,” dodaja.

Kljub padavinam bo po besedah dežurnega meteorologa še naprej razmeroma toplo, kakšne vidne ohladitve v naslednjih desetih dneh ni videti.

Jesen, gore
Foto: PROFIMEDIA

Posebna vremenska napoved za gorenjsko, savinjsko in koroško regijo

Zaradi spremenjenih odtočnih razmer na vodotokih in nevarnosti sprožanja zemeljskih plazov so na Arsu izdali posebno vremensko napoved za območje gorenjske, savinjske in koroške regije. Danes bo na Koroškem in v savinjski regiji večinoma sončno, na Gorenjskem pa zmerno, občasno tudi pretežno oblačno. Pihal bo jugozahodnik. Na Gorenjskem bo proti večeru možna kakšna ploha, a ni zelo verjetno.

V torek bo spremenljivo do pretežno oblačno. Že zjutraj se bodo plohe in nevihte od severozahoda razširile nad večji del Slovenije. Možni bodo krajevno močnejši, a ne dolgotrajni nalivi. Popoldne se bo vreme umirjalo, do večera bo dež povsod ponehal in od severozahoda se bo jasnilo. V sredo in četrtek bo sončno z meglenimi jutri. V četrtek popoldne bo morda kakšna ploha na Gorenjskem. V petek pričakujemo plohe in nevihte v zahodni Sloveniji, kakšna bo možna na Gorenjskem. V soboto bodo pogostejše in možne povsod po Sloveniji.

Sprehod v naravi
Žiga Živulovič jr./BOBO

Vreme na Hrvaškem: lahko se pojavljajo nevihte

Ker nekateri zadnje dneve poletja preživljajo na hrvaški obali, velja dodati, da bo vreme pri naših južnih sosedih danes večinoma sončno in nadpovprečno toplo. Popoldne bo od zahoda naraščala oblačnost, v severnem Jadranu in Gorskem kotarju je zvečer možnost dežja.

Hrvaška Istra bo jutri dobila pošiljko padavin. Kot kaže vremenska napoved hrvaške meteorološke službe, se bodo na severnem Jadranu ponekod pojavljale plohe in nevihte s strelami, krajevno so možni močnejši nalivi. Najmanj možnosti za dež bodo imeli v sončni Dalmaciji. Najnižje jutranje temperature bodo od 16 do 20, na Jadranu med 19 in 23, najvišje dnevne pa večinoma od 25 do 30 stopinj Celzija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!