Prva nagrada Rada Smerduja Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije

Slovenija 14. Jun 202414:50 0 komentarjev
DOPPS
Foto: @DOPPS - BirdLife Slovenia/FACEBOOK

Nagrado Rada Smerduja, ki jo ministrstvo za naravne vire in prostor podeljuje za prispevek k razvoju stroke na področju ohranjanja narave, je prejelo Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije. Kot so ob prvi podelitvi zapisali na ministrstvu, je društvo prispevalo k izboljšanju stanja vrst ptic in njihovih življenjskih okolij.

Nagrado Rada Smerduja za najvišje dosežke, ki pomembno prispevajo k razvoju stroke na področju ohranjanja narave in k ohranjanju narave, so na današnji slovesnosti v parku Škocjanske jame letos podelili prvič.

Prejemnika so izbrali izmed desetih finalistov. Kot so v sporočilu za javnost zapisali na ministrstvu za naravne vire in prostor, je Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) s svojim delovanjem prispevalo k izvedbi konkretnih aktivnosti na terenu, ki so potrjeno že izboljšale stanje vrst ptic in njihovih življenjskih okolij, s tem pa tudi širše stanje naravnih vrednot in biotske raznovrstnosti.

Prav tako so sodelovali pri ustanovitvi treh zavarovanih območij – naravnih rezervatov, ki jih tudi upravljajo: Škocjanskega zatoka, kjer so izvedli celovito obnovo območja, Ormoških lagun, kjer so vzpostavili pester mozaik mokriščnih življenjskih okolij, ter Iškega morosta, kjer z ohranjanjem vlažnih travišč varujejo travniške ptice in druge prebivalce sonaravne kmetijske krajine, so navedli na ministrstvu.

Ob vstopu Slovenije v EU so obenem prispevali ključen del za določitev posebnih območij varstva, ki so del največjega svetovnega omrežja varovanih območij narave Natura 2000.

Kot je še zapisano v utemeljitvi nagrade, predstavlja društvo središče razvoja stroke na področju varstva ptic in njihovega življenjskega okolja ter pomembno vpliva na razvoj širše naravovarstvene stroke pri nas.

Nagrado Rada Smerduja je društvu podelil minister za naravne vire in prostor Jože Novak.

Nagrada nosi ime slovenskega biologa in naravovarstvenika Rada Smerduja, ki se je rodil na današnji dan leta 1949. Kot so pojasnili na ministrstvu, je Smerdu pomembno prispeval k oblikovanju metod varstva narave ter k izdaji Inventarja najpomembnejše naravne dediščine leta 1976. Med drugim je sodeloval pri nastajanju strokovnih revij ter posnel več filmov z naravoslovno, jamarsko in naravovarstveno vsebino. Letos mineva 40 let od njegove smrti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!