Marta Kos: V Gibanju Svoboda ne bomo delali za strankarske interese

Slovenija 24. Apr 202219:25 > 25. Apr 2022 05:59 0 komentarjev

Zmagovalka današnjih državnozborskih volitev bo, kot kaže, stranka Gibanje Svoboda. Podpredsednica stranke Marta Kos je v nagovoru v volilnem štabu v ljubljanski Cvetličarni izrazila, ''naj nam današnji dan prinese novo vlado, ki bo Sloveniji povrnila demokracijo, pravno državo, politično kulturo, ki bo povezovala in ne razdvajala, svobodo medijev, neodvisnost sodstva, neodvisnost šolstva in raziskovalnih ustanov ter normalno delovanje kulture in njenih ustvarjalcev kot zelo pomembnega dela naše družbe''.

Zbrane v volilnem štabu stranke Gibanje Svoboda v ljubljanski Cvetličarni je nagovorila njena podpredsednica Marta Kos. Kot je povedala v nagovoru, so današnje volitve pomembne ne le za Slovenijo, temveč tudi za Evropsko unijo, Evropo in transatlantske partnerje.

“Zato sporočam: Ne bomo vas več razočarali. Na Slovenijo se lahko zanesete. Slovenija bo še trdnejši steber teh partnerstev. Še bolj se bomo zavzemali za naše skupne vrednote,” je povedala Kos. Sporočilo pa je naslovila tudi na predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela, predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen in predsednico Evropskega parlamenta Roberto Metsola. “Iz naših ust nikoli ne boste slišali besede iliberalna demokracija. Demokracija je le ena in mi jo bomo ponovno vzpostavili,” je zagotovila.

“Takšnega rezultata niso pričakovali”

Dodala je, da bo Gibanje Svoboda gradila na spoštovanju, svobodi in odgovornosti, prav tako na četrti veji oblasti, ki jo predstavljajo mediji. Kot je poudarila, so mediji njihovi zavezniki, brez njih pa demokracija ne more delovati. “Verjamemo, da je potreben nov družbeni dogovor, ki nikogar ne bo pustil zadaj, ki bo znal odgovoriti na najpomembnejše izzive našega časa ter bo predvsem spoštljiv do vseh ljudi, ne glede na to, kdo so in od kod prihajajo,” je izrazila. Dodala je, da v stranki ne bodo delali za strankarske interese, interese posameznikov ali interese drugih držav.

Janja Sluga, ki je za poslanko kandidirala na listi Gibanje Svoboda, je v prvem odzivu izrazila presenečenje nad izidi vzporednih volitev. “Takšnega rezultata res nismo pričakovali. Pričakovali smo, da bomo bližje. Počakajmo na končne rezultate. Verjamem, da bodo v našo korist,” je poudarila. Po preštetih več kot 80 odstotkov glasovnic je stranka Gibanje Svoboda prejela 33,55 odstotka glasov oziroma 40 poslanskih mandatov.

“Vesela sem, da se je uresničila interna napoved predsednika stranke Roberta Goloba, ki je napovedal, da bomo presegli rezultat Stranke Mira Cerarja (SMC) iz leta 2014. Vesela sem, da se je to uresničilo. Verjamem, da bomo uspešno krmarili tudi s takšnim številom poslancev, skozi mrežo na terenu in skozi vodenje vlade,” je povedala.

Parlamentarnega praga po izidih vzporednih volitev nista presegli naravni zaveznici stranke Gibanja Svoboda — LMŠ in SAB. Ali bo vodenje vlade zaradi tega kaj težje, je Janja Sluga ocenila, da ima LMŠ še realne možnosti, da prestopi parlamentarni prag. “Prepričana sem o tem. Pustimo času čas, počakajmo na končne rezultate in potem bomo videli, kako naprej,” je dodala.

Spremljajte volitve 2022 na n1info.si. #volitve #volitve2022 #n1slovenija

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!