Fajon: SD bo v novi, levosredinski vladi “faktor stabilnosti”

N1 video 24. Apr 202219:47 > 25. Apr 2022 01:08 0 komentarjev

Predsednica stranke SD Tanja Fajon je po zaprtju volišč dejala, da so kljub očitno slabšemu rezultatu kot na zadnjih državnozborskih volitvah v stranki zadovoljni z doseženim rezultatom, saj da jim je z "naravnimi zavezniki", Gibanjem Svoboda, uspelo zamenjati aktualno vlado. SD pa želi biti faktor stabilnosti v prihodnji vladi, je še dejala Fajon.

“Volilna udeležba je izjemna, kar daje lepo popotnico novi, vse kaže levosredinski vladi,” je dejala predsednica stranke SD Tanja Fajon in se zahvalila vsem volilkam in volilcem, ki so danes oddali svoj glas. Čestitala je tudi predsedniku stranke Gibanje Svoboda Robertu Golobu, ki je zmagovalec državnozborskih volitev.

Kot je še dejala predsednica Socialnih demokratov Fajon, je zadovoljna z izidom. “Vem, da smo Socialni demokrati v času kampanje resnično naredili vse, dali vse od sebe z dobro ekipo, imamo načrt, kako želimo delovati v novi vladi, in sem prepričana, da bomo tudi zelo stabilen faktor zagotavljanja socialne, pravične Slovenije,” je še dejala Fajon. Kot je poudarila, bodo skupaj z Gibanjem Svoboda ter ostalimi koalicijskimi partnerji “obudili demokracijo”.

Podpredsednica stranke SD Dominika Švarc Pipan je dejala, da Fajon uživa popolno podporo članov stranke. Na vprašanje, ali bi slabši rezultat stranke morda nakazoval na to, da bi bile potrebne spremembe v vodstvu stranke, pa je odvrnila, da so v stranki v zadnjih dveh letih, odkar je na čelu Fajon, naredili zelo veliko. “Prenovili, pomladili smo ekipo, tudi izjemno dobra energija je v stranki,” je dejala Fajon. “Seveda ne moreš biti zadovoljen, če nisi zmagovalec,” je še dejala, a dodala, da bodo glasovi, ki so jih volilci namenili stranki SD, pomembno prispevali k spremembam v državi.

“Dosegli smo skupni cilj – to je sprememba oblasti”

Švarc Pipan je v izjavi za medije sicer ocenila, da je Gibanje Svoboda gotovo pobralo kar nekaj odstotkov levim in levosredinskim strankam. “A SD smo ena najbolj stabilnih strank na našem političnem odru in tu bomo verjetno še nekaj časa ostali. Verjamemo, da smo kot taki garant stabilnosti tudi v prihodnji koalicijski vladi,” je dejala.

Nad rezultatom, kljub temu da je slabši od zadnjih volitev, v SD tudi po besedah podpredsednice stranke niso zelo razočarani. “Ključno je to, da smo skupaj z volilkami in volilci, ki so se tako množično udeležili tokratnih volitev, dosegli ključen skupni cilj – to je sprememba oblasti, ki je Slovenijo počasi že vodila proti avtokratskemu režimu,” je dejala.

“Ljudje so se odločili za spremembo, za resnično demokracijo, za normalizacijo stanja v tej državi, za vrnitev zaupanja tudi v politiko. Visoko volilno udeležbo gledam kot neko novo zaupnico in s tem tudi novo naloženo odgovornost politiki, vključno z nami,” je še dejala Švarc Pipan.

Žiga Živulović Jr./BOBO
Žiga Živulović Jr./BOBO
Žiga Živulović Jr./BOBO
Žiga Živulović Jr./BOBO
Žiga Živulović Jr./BOBO
Žiga Živulović Jr./BOBO

Nemec: Čaka nas ogromno dela

Tudi podpredsednik stranke Matjaž Nemec je poudaril, da je bil osnovni cilj zamenjava Janševe vlade. “Tukaj smo bili uspešni vsi, ki smo se leta, pa tudi zadnjih nekaj mesecev, borili, da bi se zgodil ta veliki preobrat,” je dejal. “Če bomo SD del mozaika družbene in moralne obnove naše države, bomo zelo zadovoljni. Želimo si biti del te zgodbe,” je dodal.

O morebitnih posledicah slabšega volilnega izida na vodstvo stranke je Nemec odgovoril, da danes ne razmišljajo negativno. “Kako bo reagirala stranka oz. njeno članstvo, bo pokazal čas. Najpomembnejše je, da bi čim prej sestavili levosredinsko vlado in nemudoma, še pred poletjem, začeli zelo intenzivno delo, kajti čaka nas ogromno dela, da bomo državo vrnili tja, kjer je že nekoč bila,” je dejal. “Pričakujemo dialog levosredinskih strank, ki se bodo uvrstile v parlament, ni pa to stvar SD. Prva sta na potezi Robert Golob in njegova lista,” pa je dejal o oblikovanju nove vlade.

Fajon: Slovenija je obrnila nov list

“Hvala za vsak glas za spremembe,” je v izjavi v Cankarjevem domu dejala Fajon ter Golobu čestitala za “fantastičen rezultat na teh volitvah”. Kot je nadaljevala, so danes skupaj na strani zmagovalcev. “Zmagovalcev za svobodno Slovenijo, za demokracijo in zmagovalcev, da vrnemo državi normalnost,” je poudarila.

Kot je poudarila v nadaljevanju govora, jim je v stranki Socialnih demokratov uspelo narediti izjemno kampanjo, stranko pa so pomladili in prenovili. Zagotovila je, da bodo v stranki SD v novi, levosredinski vladi “faktor stabilnosti”. “Smo zanesljiva izbira, smo stranka, ki ima dolgoletno tradicijo, veliko znanja in potenciala, in delali bomo vse, kar smo si začrtali,” je poudarila. Dodala je, da bodo skrbeli, da bo v Sloveniji dobro za vse ljudi, zlasti pa za tiste, ki so posebej ranljivi. Zavezala se je tudi k temu, da se bodo zavzemali za obuditev demokracije ter bodo krepili zavezništva s civilno družbo.

“Ponosna sem na Slovenijo danes, ker je obrnila nov list, postavila nov začetek,” je še poudarila in zagotovila, da bodo v naslednjih tednih in mesecih v SD dokazali, da so vredni zaupanja.

Spremljajte volitve 2022 na n1info.si. #volitve #volitve2022 #n1slovenija

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!