Odzivi opozicije na Vizjaka: nujen odstop, sicer nova interpelacija

N1 video 19. Okt 202112:49 > 18:43 1 komentar
Andrej Vizjak
Žiga Živulovič jr./Bobo

Na posnetek, ki ga je sinoči objavil POP TV, so se odzvali v opoziciji. Ministra za okolje in prostor Andreja Vizjaka pozivajo k odstopu, v nasprotnem primeru pa napovedujejo novo interpelacijo.

Na posnetek, ki ga je včeraj objavil POP TV in po poročanju komercialne televizije razkriva, kako je leta 2007 v bitki za obvladovanje Term Čatež takratni minister za gospodarstvo in današnji minister za okolje in prostor Andrej Vizjak podjetniku in nekdanjemu član LDS Bojanu Petanu svetoval, kako se izogniti plačilu davka, so se odzvali v opozicijski SD.

V objavi na Twitterju so zapisali, da razkritje kaže na niz kaznivih dejanj: zlorabo položaja, oškodovanje javnih sredstev, nevestno delo, goljufijo, protipravno omejevanje konkurence in davčno zatajitev. “Minister mora iti. Vlada mora iti.”

V izjavi za javnost v DZ je govoril Matjaž Nemec, ki je dejal, da gre za drugi delovni dan in že sedmo afero tega tedna.

“Kot državljan se sprašujem, kako globoko se lahko kot politika še spustimo in umaknemo vrednote, da uveljavimo neke politične interese, ki niso kolektivni, ampak individualni. Ko slišimo posnetke, kako bi se lahko podjetnik izognil plačilu davka v vrednosti 34 milijonov, na drugi strani pa se odzove minister Hojs, ki pove, da je bil s tem seznanjen. Govorimo o ministru za notranje zadeve in moč je razumeti, da je opustil prijavo kaznivega dejanja,” je navedel Nemec.

“Na drugi strani včeraj Knovs ugotavlja, da je politični vrh z MNZ v času največjih protestov bil prisoten v štabih, v prostorih, kjer so se izdajali ukazi. Gospod Poklukar, minister za zdravje. V javnost so pricurljali papirji, moč pa je sklepati, da se minister izogiba odgovornosti za sprejemanje ukrepov, ki dobesedno ogrožajo zdravje ljudi. Ministrica Kustec, ki ji je ustavno sodišče ugotovilo neustavnost določila … In pa minister Vasko Simoniti. Odbor za kulturo je včeraj obravnaval podelitev statusa v javnem interesu društvu, ki je povezan z neonacizmom. In pa še današnja vest – minister za pravosodje se izogiba dvigu sodne pošte,” je nanizal ‘grehe’ ministrov in ministrice aktualne vlade.

“Kaj še lahko pričakujemo, kje je dno, kdaj bomo rekli dovolj? Seveda bi morali odstopiti vsi po vrsti, začenši z gospodom Vizjakom,” je še dejal Nemec.

Odzvali so se tudi v stranki LMŠ. Poslanec LMŠ Nik Prebil je prav tako pozval k takojšnjemu odstopu in kazenskemu pregonu ministra Vizjaka. “Mogoče pa tudi on ne plačuje davkov? Kdo ve, v koliko marmeladah naenkrat ima prste,” je zapisal v objavi, ki jo je poobjavila tudi stranka.

Predsednik LMŠ Marjan Šarec je zapisal, da smo spet priča “dimniškemu sindromu”. “Navzven boj proti tajkunom in ‘lobistom’ vseh sort, v resnici pa sodelovanje in celo svetovanje. Včeraj je PV (predsednik vlade, op. a.) govoril o Petrolu, da neupravičeno viša cene. Kdo je že delničar tam? Ravno njegov vrli minister Vizjak. Primite se za denarnice.”

Šarec se je pozneje odzval tudi v DZ: “Minister Vizjak ne bi smel niti postati minister, odstopiti pa bi moral že po propadlem referendumu oziroma referendumu, ki ga je izgubil z močno večino. Po tem, kar vidimo danes, pa sploh. A v tej vladi smo vajeni nizkih standardov, zato je verjetno odveč pričakovati njegov odstop. Če ne bo odstopil, bomo morali v opoziciji spet vložiti interpelacijo.”

“Ne dvomim, da ima Vizjak podporo predsednika vlade, saj verjetno teh dogovorov ni sklepal brez njegove vednosti. To smo pri tej vladi že navajeni, delajo neustavno, nezakonito in skregano z normalno demokratično družbo. Ne dvomim o tem, da bi moral minister odstopiti, prav tako pa cela vlada, in da moramo na volitve,” je še dejal Šarec.

V Levici je pred kamere stopil vodja poslanske skupine Matej T. Vatovec. O Vizjaku je dejal, da gre za človeka, ki je pripravljen trgovati z državnim vplivom. “To bi moral biti v vsaki normalni državi ne samo povod za odstop enega ministra, temveč za odstop cele vlade. A ta odziv Vizjaka je jasen simptom tega, kako deluje SDS. Gre jim samo za vpliv in denar, malo pa jim je mar za ljudi in državo. To dodatno razkriva tudi odziv ministra Hojsa, ki je videl za početje ministra Vizjaka, a je to stvar zamolčal, saj je moral zaščititi svojo stranko.” Povedal je, da bodo na podlagi tega še dopolnili interpelacijo zoper ministra Hojsa, na kateri delajo zadnji teden.

“Karkoli si kdo o Vizjaku meni kot o ministru, o njegovih sposobnostih in kompetencah, je to, kar se je včeraj zgodilo, nedopustno. /…/ V ljudeh to vzbuja dvom, ali to kot minister počne tudi zdaj,” pa je dejala vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper.

V SAB se bodo pridružili morebitni interpelaciji zoper ministra, v avtentičnost posnetka pa ne dvomijo, je še povedala Kociper.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje