Prvi pregoni sovražnega govora zoper Inštitut 8. marec kmalu pred sodiščem

Slovenija 20. Sep 202218:05 7 komentarjev
Nika Kovač
Borut Živulović /BOBO

Potem ko je Inštitut 8. marec pozimi vložil več tožb zoper posameznike, ki so o njih govorili sovražno, jim grozili ali zoper njih širili nestrpnost, so danes od kranjskega okrajnega sodišča prejeli odgovor, da je sodišče vložilo obtožne predloge. V omenjeni nevladni organizaciji odločitev sodišča pozdravljajo.

Kot so sporočili iz Inštituta 8. marec, bodo tako prvi obtoženi kmalu odgovarjali na obtožbe za storitev kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti po prvem odstavku 297. člena kazenskega zakonika, za kar jim grozi do dveh let zapora. Ob tem znova opozarjajo, da nedostojna komunikacija ni dopustna, vsako grožnjo in lažno obtožbo pa sproti prijavljajo policiji. “Prepričani smo, da so tovrstni postopki edina pot, da prekinemo z grozo, ki se je dogajala v zadnjih letih. So tudi jasno sporočilo oblikam nadlegovanja. Bulijem se je treba upreti,” je ob tem dodala predstavnica nevladne organizacije Nika Kovač.

Inštitut 8. marec se je januarja zaradi vse več žaljivih sporočil in neupravičenega obsojanja odločil za pravno ukrepanje. Zaradi očitkov o vpletenosti inštituta v pošiljanje grozilnih pisem nekaterim vidnim predstavnikom zdaj že nekdanje vladne koalicije so med drugim vložili zahtevo za začasno odredbo zoper poslanki SDS Mojco Škrinjar in Alenko Jeraj ter državno sekretarko Jelko Godec.

Poleg obtožb zaradi pisem se je na družbenih omrežjih pojavljalo tudi veliko žaljivih zapisov, pri čemer nekateri po njihovem mnenju presegajo mejo sprejemljivega. Njihov odvetnik Dino Bauk je takrat pojasnil, da so glede očitkov o vpletenosti inštituta v grozilna pisma, ki so jih prejeli nekateri politiki vladajoče koalicije, na sodišču vložili zahtevo, da se tovrstne izjave v prihodnje prepovedo, ker nimajo nikakršne realne osnove, in da se hkrati ugotovi tudi odškodninsko odgovornost, ki je nastala na ugledu in dobremu imenu Inštituta 8. marec.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje