Prvo soočenje Anžeta Logarja in Nataše Pirc Musar (VIDEO)

Slovenija 23. Okt 202222:35 2 komentarja

Na današnjih predsedniških volitvah sta najboljši izid dosegla Anže Logar in Nataša Pirc Musar ter se tako uvrstila v drugi krog. Po znanih rezultatih sta se kandidata soočila za N1 Slovenija.

Volilke in volilci so danes na več kot tri tisoč voliščih po državi izbirali novega predsednika oziroma predsednico države. Med sedmimi kandidati ni nihče dobil 50 odstotkov glasov ali več, zato bo potreben drugi krog volitev, ki bo 13. novembra. Po preštetih 99,93 odstotka glasov sta se v drugi krog volitev uvrstila Anže Logar in Nataša Pirc Musar.

Kandidata, ki se bosta pomerila v drugem krogu volitev, sta se zvečer soočila pred našo kamero. Logar je dejal, da je pričakoval, da bo za izvolitev novega predsednika potreben drugi krog. “Mislim, da je ta rezultat precej podoben zadnji napovedi, ki je bila objavljena za enega od medijev. Dejansko se je pokazalo, da smo tisti, ki smo že na začetku vstopili v kampanjo, bili v določeni prednosti pred drugimi kandidati,” je dodal.

Milan Brglez, ki je bil v predvolilnem obdobju Nataši Pirc Musar največji konkurent, je v primerjavi z njo dosegel bistveno slabši rezultat. Pirc Musar je dejala, da bo moral Brglez sam analizirati rezultate, da pa ve, kaj je zadnje štiri mesece počela na terenu. “Zdi se, da je Brglez prepozno vstopil v igro. Poudariti pa je treba še eno stvar – po pogovorih z volilkami in volilci na terenu mi je večina podpornikov, pa tudi tistih, ki niso moji podporniki, povedala, da je moja nestrankarska drža, ki jo živim že vse življenje, tista, ki jo pogrešajo na predsedniški funkciji, da je ravno nestrankarskost tista, ki bo imela več možnosti, da poskusim poenotiti levo in desno politiko na strateških temah. Zakaj tako menim? Tudi s tistimi, ki podobno razmišljajo, kot razmišljam sama, bom lažje brez strankarskega nahrbtnika, če hočete, nalila čistega vina,” je povedala.

Na vprašanje, kakšna kampanja je za Pirc Musar, je odvrnila, da bi se zlagala, če bi rekla, da ni utrujena. “Štirje meseci maratona so za menoj in za vso mojo ekipo, ki se ji na tem mestu še enkrat zahvaljujem. Verjela je vame in v moje vrednote. Na trenutke je bilo brutalno in morda nisem vsega pričakovala, kar se je zgodilo. Ampak šla sem pogumno naprej, predvsem z vedenjem, da je tudi v Sloveniji večina ljudi še vedno dobra,” je povedala.

Logar, ki je v kampanjo vstopil z zbiranjem podpisov, je dejal, da mu je podpora SDS zagotovo pomagala. “Mreža pomaga pri zbiranju podpisov, zato sem se tudi obrnil nanje s to prošnjo. Je pa med podpisi veliko število nestrankarskih, torej niso člani nobene stranke. Tudi rezultat oziroma število glasov na teh volitvah kaže na to, da je bila podpora zelo široka.

Katere razlike bosta poudarjala kandidata v drugem krogu?

Čez tri tedne bo še drugi krog volitev, ko bo tudi uradno znano, kdo bo novi predsednik. Na vprašanje, katere ključne razlika bosta kandidata poudarjala, je Pirc Musar odgovorila, da bo v drugem krogu šlo za spopad vrednot. “Prihajava z različnih nazorskih pogledov na svet. Prepričana sem, da bodo volilke in volilci prepoznali to, kar sama živim zadnjih 25 let — vladavino prava, človekove pravice. Večkrat sem že povedala, da ne smemo pozabiti zadnje vlade Janeza Janše, ne sme nas biti več strah, da bi nam nekdo vzel temeljne vrednote in pravice. Sama se bom za to zavzemala vedno. Nikoli ne bom strankarsko kupčkala s svojimi vrednotami, in ta nestrankarskost se mi zdi še kako pomembna ravno za predsedniško funkcijo,” je povedala.

Logar je izpostavil željo, da bi bila Slovenija zmagovalka naslednjega desetletja. “Na mestu predsednika republike lahko bistveno vplivaš na to, v katero smer bo Slovenija krenila v naslednjem petletnem obdobju, ki je zame ključno za oblikovanje smeri našega prihodnjega razvoja. Pri tem delu bom stremel k programu, ki sem ga predstavil,” je med drugim dejal.

Celotno soočenje si lahko pogledate v posnetku zgoraj.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje