Pust po sprostitvi ukrepov: kaj se bo dogajalo po Sloveniji

Kultura 25. Feb 202207:24 0 komentarjev
Pustna povorka
PROFIMEDIA

Letošnji pustni vikend doživljamo veliko bolj optimistično kot zadnji dve leti, saj sproščanje covidnih ukrepov organizatorjem pustnih dogodkov pušča veliko bolj odprte roke kot zadnji dve leti. Ptuj, Cerknica in Cerkno bodo večino tradicionalnih pustnih dogodkov izvedli v nekoliko okrnjeni obliki, a vendarle obljubljajo pester pustni vikend.

Nenadna sprostitev določenih ukrepov za preprečitev širjenja covida-19, predvsem ukinitev pogoja PCT in sprostitev sektorja prireditvenih dejavnosti, je tik pred pustnim tednom odprla možnost za skorajda predkoronsko pustno dogajanje. Mesta Ptuj, Cerknica in Cerkno, ki so znana po svojih tradicionalnih pustnih povorkah, prvotnih načrtov za pustne povorke niso spreminjala.

Ptuj

Tradicionalne nedeljske Mednarodne povorke v živo ne bo. Sprevod pustnih šem, ki običajno pritegne po več deset tisoč obiskovalcev, bo potekal virtualno. Mestna občina Ptuj je z načrtovanjem virtualne povorke namreč začela že 15. januarja v skladu s takrat aktualnimi epidemiološkimi ukrepi, tako obsežnega sproščanja, kot ga je vlada sprejela nedavno, pa ni pričakovala, je na zasedanju mestne seje povedala županja Nuška Gajšek.

Glavni razlog je pridobitev vseh potrebnih dovoljenj, ki jih ni mogoče pridobiti v tako kratkem času, so za N1 pojasnili na občini. V primeru izvedbe prireditve, ki zahteva zapore lokalnih in državnih cest, je skrajni rok za oddajo vloge na upravno enoto 30 dni pred prireditvijo. V slabem tednu je povorko torej nemogoče organizirati, kar pa ne pomeni, da pusta na Ptuju ne bo. Tradicionalne ptujske pustne maske so se tudi v preteklem tednu zbrale v spontani povorki v središču mesta.

“Nobena skrivnost ni, da se društva sama organizirajo, maske v nedeljo v mestu absolutno bodo. Mi bomo pa ugodili tistim gostincem in ponudnikom, ki bodo želeli prodajati na javnih površinah. Tu jim bomo šli naproti, kolikor je v naši moči,” je še dejala Gajšek. Prav tako se bodo med vikendom zvrstile razne pustne zabave, največja med njimi tradicionalni Kurentanc, na katerem bosta letos nastopili skupini Mi2 in Mambo Kings.

Na Zavodu za turizem Ptuj pravijo, da bo letošnji pust na Ptuju, čeprav ta še ne more biti “predkoronski”, vendarle bolj živahen in bolj sproščen, kot bi bil z omejitvami. Naslednje leto pa pričakujejo pust v istih dimenzijah, kot so ga zaključili s 60. Kurentovanjem leta 2020 – torej brez omejitev.

Cerknica

Tudi pustne prireditve v Cerknici ostajajo še iz časov pred sproščanjem ukrepov. “Butalci” velikega pustnega karnevala letos v Cerknici ne bodo izvedli  – vsaj ne v živo. Cerkničani si bodo ob 12.32, namesto da bi se na povorko fizično odpravili, lahko ogledali televizijski prenos enega prejšnjih karnevalov. Za tiste, ki pa jim to ne bo dovolj, pa so v Centru za obiskovalce ob Cerkniškem jezeru pripravili premikajočo maketo karnevala. “Hja, tako kot imajo nekateri žive jaslice, imamo mi pa umetni karneval,” so zapisali na svoji spletni strani.

Ostajajo pa druge pustne aktivnosti, ki bodo trajale ves pustni teden. V ponedeljek bo oblast tradicionalno prevzel Župan Butalski in vzpostavil “Butale – obljubljeno deželo”. V ponedeljek bo potekalo tudi žaganje babe, vzpostavili bodo “uradni Butalski TV program” Tv Čohovo. Pusta letos ne bodo pokopali sredi Cerknice, kot do sedaj, temveč bo potekal pri mostu Mineralka. Organizatorji pa obljubljajo, da se bodo čez cel teden javljali virtualno ter po televiziji in radiu.

Cerkno

V Cerknem se pustne maske po mestu sprehajajo že od prve nedelje po novem letu, saj se v mestu takrat začne pustni čas. Prvo nedeljo po novem letu se na ulicah Cerkna prikaže prvi Laufar. Vsako nedeljo se mu pridruži več Laufarjev, ki se dokončno zberejo na pustno nedeljo, so zapisali na spletni strani Laufarije Cerkno.

27. februarja bo Laufarija dosegla svoj vrhunec. Obiskovalci si bodo lahko ogledali sprevod Laufarske družine, predstavitev pustnih likov in branje obtožnice Pustu. Sledila bo zabava z živo glasbo.

Pusta se “javno obtoži za vse neumnosti, pregrehe, traparije in kozlarije, ki so se zgodile od prejšnjega pusta sem na Cerkljanskem, ter v bližnji in daljni okolici,” je o običaju še zapisano na spletni strani. Na pustni torek se bodo v Cerknem tradicionalni običaji nadaljevali ter se zaključili ob 15. uri z obsodbo in usmrtitvijo Pusta.

Maribor

V soboto bo v Vetrinjskem dvoru organizirano družinsko pustovanje, na katerem se bodo lahko otroci in družine udeležili delavnic, poslikave obraza, razstave in glasbenega koncerta. Nedelja bo prav tako pestra. V Narodnem domu Maribor bo organizirano Otroško pustovanje z Romano Krajnčan, “otroško pustno rajanje za take ‘prave’ otroke in za tiste ‘malo starejše'”, so zapisali organizatorji na spletni strani Visit Maribor.

Dogajanje na pustni torek bo primerno tako za otroke kot za odrasle. Mesto vabi namaskirane Mariborčane na spontano druženje na Glavni trg s tekmovanjem za najbolj izvirno pustno masko. Našemljenci bodo lahko na foto-točkah pozirali fotografom in se pokazali pustni žiriji. V središču mesta poteka tudi razstava fotografij lanskih pustnih mask.

Kranj

Na pustno soboto bo v Kranju potekal Krančkov karneval, ko bodo staro mestno jedro Kranja ob 10. uri zavzeli kurenti in potekale tudi delavnice za najmlajše.

Koper

Tradicionalne Istrske pustne povorke letos ne bo, saj so Koprčani, podobno kot na Ptuju, odločitev o odpovedi sprejeli januarja, ko je epidemiološka slika kazala na to, da zadostnega sproščanja ukrepov za organizacijo in izvedbo povorke ne bo. Na Zavodu za mladino, kulturo in turizem Koper so za N1 pojasnili, da priprava na pustovanje pri društvih in skupinah traja več mesecev, ko pa bi morale maske skupinsko urejati vozove, druženje ni bilo dovoljeno. Sicer pa tudi sama organizacija prireditve terja zahtevne priprave, ki v tako kratkem času niso možne, so še dodali.

Nekaj organizatorjev v Kopru – večinoma gre za gostinske lokale – se je odločilo za organizacijo pustnih dogodkov in plesov ta konec tedna. Zavod tako za mlade v soboto pripravlja dogodek “Maškarada zmerne svobode ali Za-Pust-i-PCT”. Pustno dogajanje s programom za otroke pripravljajo tudi na Škofijah.

Ljubljana

Tradicionalnega pustnega Zmajevega karnevala, v katerem vsako leto sodelujejo ljubljanske vrtčevske in šolske skupine ter tradicionalne etnološke maske iz različnih slovenskih in tujih krajev, letos ne bo. Na Turizmu Ljubljana so za N1 pojasnili, da so nepredvidljive epidemiološke razmere in konstantno spreminjajoči se ukrepi preveč otežili potrebne predhodne priprave in načrtovanje javnih dogodkov.

V počitniškem tednu so se lahko otroci prve triade osnovnih šol pridružili pustno obarvanim delavnicam na Ljubljanskem gradu, med prihajajočim vikendom in na pustni torek pa bo pustne dogodke za otroke organiziralo nakupovalno središče Aleja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!