Računalniška napaka na DVK: narobe izračunali šest poslanskih mandatov

Slovenija 07. Maj 202218:10 > 22:14 6 komentarjev
Dušan Vučko in Peter Golob, DVK
Borut Živulović/BOBO

Na današnji seji Državne volilne komisije (DVK) so obravnavali tudi predlog zapisnika o ugotovitvi izida volitev poslancev v državni zbor. Zaradi računalniške napake je DVK za šest poslanskih kandidatov napačno izračunala, da bodo postali poslanci. V SDS in Gibanju Svoboda sta se zgodili po dve napaki, po ena pa v NSi in Levici.

Državna volilna komisija je danes na seji sprejela zapisnik o ugotovitvi končnega izida volitev poslancev v DZ. A pri dodatnem preverjanju izida volitev s strani neodvisne strokovne skupine se je izkazalo, da je v petih volilnih enotah prišlo do spremembe pri delitvi mandatov, ko so se upoštevali ostanki glasov na ravni države. Čeprav razdelitev števila mandatov po kandidatnih listah ostaja enaka, se je spremenilo šest poslanskih mandatov.

Zaradi računalniške napake v sistemu Državne volilne komisije (DVK) se bodo tako od poslanskih stolčkov – še preden so jih sploh zasedli – morali posloviti Tomaž Lah in Jurij Lep s kandidatne liste Gibanja Svoboda, Maja Kocjan in Andrej Kosi iz SDS, Klemen Matk iz NSi in Ana Černe iz Levice. O napaki je sicer prvi poročal Siol.

Izvoljeni poslanci po odpravljeni računalniški napaki so tako Franc Props in Tine Novak (Gibanje Svoboda), Alenka Helbl in Dejan Kaloh (SDS), Janez Žakelj (NSi) in Tatjana Greif (Levica).

“Kot so ugotovili strokovnjaki iz podjetij Intelcom in Genis ter s Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani, so različni računalniški programi pravilno izračunali mandate, ki se dodeljujejo v skladu z 90. in 91. členom Zakona o volitvah v državni zbor, kot tudi število mandatov, ki po 92. in 93. členu tega zakona pripada vsaki izmed kandidatnih list, ki je dosegla volilni prag. Do razhajanj pa je prišlo pri izbiri kandidatov znotraj posameznih list na podlagi 93. člena zakona, kar posledično pomeni spremembo pri izbiri posameznih kandidatov znotraj kandidatnih list,” se glasi pojasnilo DVK.

Na letošnjih volitvah v državni zbor se je zaradi visokega števila glasov, ki jih je prejela kandidatna lista Gibanje Svoboda, in nizkega števila kandidatnih list, ki so presegle parlamentarni prag, pripetila situacija, ki je na dosedanjih volitvah še ni bilo, so še zapisali na DVK.

Pojasnilo, kako se je zgodil napačen izračun, objavljamo v celoti:

“Kot se je izkazalo ob dodatnem preverjanju izidov volitev s strani neodvisnih strokovnjakov, obstoječa programska oprema vsebuje napako v d’Hondtovem sistemu dodeljevanja mandatov. Zato je prišlo do nepravilnega izračuna na podlagi 93. člena zakona v primeru, ko je ena od list po d’Hondtovem sistemu prejela 8 ali več mandatov. Na volitvah leta 2014 in 2018 se to ni zgodilo, zato se takrat ta napaka ni udejanjila in torej ni vplivala na izide. Na letošnjih volitvah pa sta dve listi, Gibanje Svoboda in SDS, dobili 8 ali več mandatov, zato se je pripetila omenjena napaka. Povzročila je, da se je pri dodeljevanju 81. mandata, ko je lista Gibanje Svoboda dosegla osmi dodatni mandat, vrstni red ponovil pri vseh listah, namesto da bi se samo pri tej listi. Preostalih 7 mandatov je bilo tako dodeljenih pravim listam, vendar kandidatom iz napačnih volilnih enot. Premešan je bil vrstni red volilnih enot, po katerih se dodeljuje mandate.

Napaka je bila nato odpravljena in izračuni ponovno izvedeni. Poleg tega je bilo z ročnimi izračuni izvedeno še dodatno preverjanje postopka dodeljevanja mandatov po d’Hondtovem sistemu, s katerim se je potrdilo pravilnost novih izračunov.”

Za odziv smo se obrnili tudi na vse stranke, ki bodo zdaj dobile druge poslance. Odgovore Gibanja Svoboda, SDS, NSi in Levice objavimo, ko jih prejmemo.

“Ker smo napako odkrili pravočasno, je vse v redu. Danes še lahko odpravljamo napake. Katastrofa bi bila, če bi to ugotovili jutri,” je za N1 dejal član DVK, pravni strokovnjak Janez Pogorelec. Pogorelec je sicer viden član NSi. Poudaril je še, da je zdaj vse pravilno izračunano in pravilno ugotovljeno, torej nad rezultatom ne visi nobena senca dvoma. “Konec dober, vse dobro. Bi pa bilo zelo, zelo narobe, če bi to napako, ki jo je bilo precej težko ugotoviti, spregledali,” je še dodal Pogorelec.

Na napako se je sicer odzval tudi predsednik vlade Janez Janša, ki je na Twitterju sporočil, da je njihov član Drago Zadergal predlagal ponovno preverjanje rezultatov in dan odloga razglasitve rezultatov, a je bil preglasovan. V poznejšem tvitu pa je zapisal, da je “čas za odstop celotne DVK, s predsednikom in direktorjem kot najbolj odgovornima na čelu”.

Zapisnik o ugotovitvi izida volitev bo objavljen v Uradnem listu RS, poleg tega pa ga bosta predsednik DVK Peter Golob in direktor DVK Dušan Vučko že jutri predala predsedniku republike Borutu Pahorju.

Vučka k odstopu niso povzali

Postavlja se vprašanje, ali bi direktor DVK Dušan Vučko moral odstopiti. Po naših informacijah člani DVK Vučka k odstopu niso pozvali, ker je šlo za napako, ker jo je težko odkriti in da je Vučko storil vse, da se je ta napaka tudi našla.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje