Računsko sodišče o prijavi podmladka SDS: Inštitut 8. marec ni kršil pravil

Slovenija 17. Maj 202315:55 > 16:04 5 komentarjev
Inštitut 8. marec
Borut Živulović/BOBO

Pri financiranju referendumske kampanje o zakonu o vodah Inštitut 8. marec ni kršil pravil referendumske kampanje, je ugotovilo računsko sodišče. Postopek je sprožil podmladek SDS, inštitutu so očitali, da je bila referendumska kampanja financirana iz tujine.

Računsko sodišče pri financiranju referendumske kampanje o zakonu o vodah s strani Inštituta 8. marec ni ugotovilo kršitev, zato zoper inštitut ne bo vložilo obdolžilnega predloga, so sporočili iz inštituta. Postopek je namreč pred dvema mesecema sprožil podmladek SDS, inštitutu so očitali, da je bila referendumska kampanja financirana iz tujine.

Prijavo zoper inštitut je podal podmladek SDS, ki je inštitutu očital kršenje pravil referendumske kampanje o zakonu o vodah in sicer, da so od tuje fundacije Guerrilla Foundation prejeli 30.000 evrov.

V inštitutu so navedbe že takrat zavrnili in pojasnili, da so sredstva prejeli šele aprila 2022, torej skoraj leto po zaključku kampanje. Z omenjeno fundacijo pa pred referendumom niso imeli nobenih stikov. “Na projekt za financiranje smo se prijavili tri mesece po koncu referendumske kampanje, prijavljen projekt je bil odobren konec leta 2021, pogodba podpisana in denar nakazan šele v letu 2022 za obdobje od februarja 2022 do februarja 2023,” so v odzivu pojasnili tudi danes.

Inštitutu je zdaj pritrdilo tudi računsko sodišče, ki je inštitut obvestil, da zoper njih ne bo vložen obdolžilni predlog, “saj iz zbranih dejstev in dokazov izhaja, da dejanje ni prekršek”.

V inštitutu menijo, da si je podmladek SDS pred dvema mesecema očitke izmislil “z namenom diskreditacije inštituta” in z željo po utišanju kritičnih glasov. “Prav tako jih pri lažnih obtožbah ni zanimalo, da finančnega dela referendumske kampanje ni vodil inštitut, ampak prek posebnega računa, ki ga je skladno z zakonodajo odprlo za ta namen, društvo Eko krog iz Zasavja,” so zapisali. Na tem računu so zbirali donacije, s katerimi so financirali kampanjske aktivnosti, inštitut pa je za kampanjo porabil nekaj manj kot tri tisoč evrov, so pojasnili.

“SDS se ne more sprijazniti z dejstvom, da so izgubili referendum in da je njihova vlada sprejela zakon, ki je ogrožal vodo,” menijo v inštitutu.

V Slovenski demokratski mladini (SDM), podmladku SDS, so za STA večkrat zatrdili, da v poročilu na spletni strani Guerrilla Foundation “jasno piše, da je Inštitut 8. marec sredstva uporabil v referendumski kampanji”. Računsko sodišče pa da je odločilo, da ne gre za financiranje iz tujine, ker je inštitut sredstva na račun dobil po referendumu. S tem je po njihovem mnenju vzpostavljena praksa, da se lahko od danes vsi organizatorji kampanj financirajo iz tujine, le sredstva morajo na račun prejeti po koncu referendumske kampanje. “Takrat, ko se plačujejo računi,” so zapisali.

Iz poročila za leto 2021 na spletni strani Guerrilla Foundation izhaja, da je Inštitut 8. marec sredstva v višini 30.000 evrov prejel z namenom “opozarjanja na krivice in neenakosti v Sloveniji z inovativnimi kampanjami, osredotočenimi na ljudi”, torej za vse dejavnosti inštituta.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje