Radio Študent: Aretirani slovenski novinar v Iraku naj bi bil živ in zdrav

Slovenija 03. Maj 202220:48 > 21:08 0 komentarjev
Radio Študent
Ziga Zivulovic jr./BOBO

Novinar Radia Študent 29-letni Matej Kavčič je bil pred 14 dnevi skupaj z nemško novinarsko kolegico Marlene Förster aretiran v Iraku. Vodja konzularne službe na zunanjem ministrstvu Andrej Šter je danes v izjavi za TVS potrdil, da je bila Kavčiču prostost odvzeta na eni od kontrolnih točk iraške vojske, nato pa je bil odpeljan v Bagdad, kjer sta sedaj oba v pridržanju.

Ob današnjem svetovnem dnevu svobode medijev so se zvrstili tudi pozivi iraškim oblastem k izpustitvi aretiranega slovenskega novinarja Mateja Kavčiča in njegove nemške kolegice Marlene Förster. Shod v podporo zaprtima novinarjema je med drugim potekal pred iraškim konzulatom v Frankfurtu.

Kavčič je skupaj z nemško kolegico v Irak kot samostojni novinar odpotoval že lani, saj je pripravljal reportažo o tam živečih Jezidih. Sicer ima veljavno novinarsko izkaznico, ki pa je iraške oblasti iz neznanega razloga niso priznale in upoštevale. Tudi vzrok za aretacijo obeh novinarjev še ni znan.

“Mi smo v stiku z iraškim ministrstvom za zunanje zadeve, pa tudi z njihovim veleposlaništvom, ki nas pokriva z Dunaja. Po obeh linijah posredujemo svoj interes, da čim prej navežemo stik s priprtim Slovencem, da pojasnimo vse tisto, kar je morda ostalo še v dvomu, torej, kaj je tam počel, zakaj je bil tam, da je novinar. In da ponudimo svojo pomoč takoj, ko bo mogoče, ko bo dovoljeno, da ga naš kolega diplomat pospremi iz Iraka domov,” je v današnji izjavi za Televizijo Slovenija (TVS) dejal vodja konzularne službe na zunanjem ministrstvu Andrej Šter.

29-letni Kavčič je z Radiem Študent zadnjič stik izpostavil 17. aprila, nekaj dni kasneje pa naj bi po poročanju TVS govoril še s svojo družino. Nemški mediji navajajo, da naj bi bila Kavčič in Förster aretirana 20. aprila, saj naj bi odvetnik nemškega konzulata v Bagdadu z nemško novinarko stopil v stik. “Vemo, da sta zaprta v zaporu v Bagdadu, da sta živa in – kolikor nam je znano – zdrava. Več pa nam še vedno ni znano,” pa je povedal urednik aktualnopolitične redakcije na Radiu Študent Gal Krizmanič.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.