Ravnatelj, osumljen spolne zlorabe, ne bo več delal na šoli

Šole
Slika je simbolična. (foto: Žiga Živulovič jr./Bobo)

Ravnatelj ene od gorenjskih osnovnih šol, ki naj bi spolno napadel mladoletno učenko, je po navedbah Dnevnika dal odpoved. Kot smo poročali včeraj, naj bi bil domnevni storilec, sicer nekdanji smučarski tekač in trener v tem športu, že v preteklosti nasilen do žensk.

Ravnatelj gorenjske osnovne šole, ki ga policija preiskuje zaradi suma spolnega nasilja nad mladoletnico, z novim šolskim letom ne bo več ravnatelj in ne bo več delal na omenjeni šoli, je danes poročal Dnevnik. Po navedbah časnika ravnatelj trenutno dela za polovični delovni čas, preostali čas pa je v bolniškem staležu. Priprt naj ne bi bil.

K odpovedi naj bi ravnatelja pozvalo ministrstvo za vzgojo in izobraževanje, ki ga vodi dr. Darjo Felda. Ali to drži, nam na ministrstvu niso odgovorili. Zapisali pa so, da so bili seznanjeni z zadevo in da so o tem že obvestili inšpektorat za šolstvo, ki da situacijo spremlja in tudi sodeluje s pristojnimi institucijami. “Prav tako smo prejeli informacijo, da postopke že vodi svet zavoda (omenjene osnovne šole, op. a.).”

Na ministrstvu so še pojasnili, da zakon o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja določa, da oseba, zoper katero je uveden kazenski postopek zaradi kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost, ne more skleniti pogodbe o zaposlitvi ali opravljati dela na področju vzgoje in izobraževanja.

Preden je postal ravnatelj, je osumljeni po navedbah časnika na isti osnovni šoli učil športno vzgojo in se neprimerno vedel do učenk. Pred leti naj bi se ena od učenk učiteljici zaupala v zvezi s tem, a naj bi slednji dobil le ustno opozorilo tedanje ravnateljice. Sedanja pomočnica ravnatelja, ki je na tem položaju petnajst let, enako kot tudi osumljeni ravnatelj, je za Dnevnik povedala, v zadnjih 15 letih niso prejeli nobene takšne prijave ali pritožbe.

Domnevni storilec je po navedbah Dnevnika nekdanji smučarski tekač, olimpijec in trener v tem športu. Nekatere smučarske tekačice so za Dnevnik povedale, da naj bi bil moški že pred 20 in več leti nadležen do žensk, a da se je o njegovem spornem obnašanju govorilo le po tihem. Iz tekaških vrst prihaja tudi informacija, da naj bi z neprimernim ravnanjem nadaljeval pozneje kot profesor športne vzgoje na eni od osnovnih šol. Več o tem v članku: Policija preiskuje ravnatelja osnovne šole, ki naj bi zlorabil mladoletnico.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.