Konec tečajev za pridobitev digitalnega bona za starejše od 55 let

Slovenija 13. Sep 202214:50 3 komentarji
Emilija Stojmenova Duh na zaslišanju kandidatke za ministrico
Žiga Živulović Jr./BOBO

Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh je sporočila, da bo Slovenski regionalno razvojni sklad v petek razveljavil razpis v zvezi z izobraževanji starejših na področju digitalnih kompetenc. Nekateri izvajalci izobraževanj za starejše že razmišljajo o vložitvi odškodninskih tožb.

Kot je sporočila ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh, so v pripravi že novi razpisi za izobraževanja starejših. Vsem izvajalcem izobraževanj, ki so bili izbrani na sredi maja objavljenem javnem razpisu, bodo povrnili stroške za že izvedene aktivnosti do vključno 25. avgusta, ko so v vladni službi začasno zaustavili vse aktivnosti glede izobraževanj.

Vsi starejši, ki so že opravili 80 odstotkov izobraževanj oziroma so z njimi že zaključili, bodo prejeli tudi digitalni bon za nakup računalniške opreme, je še povedala ministrica. Vsi tisti, ki pa niso uspeli zbrati zadostnega števila ur izobraževanja, pa do digitalnega bona ne bodo uporavičeni.

“Po temeljitem pregledu vse dokumentacije, ki je nastala pred primopredajo poslov z nekdanjim ministrom za digitalno preobrazbo, smo ugotovili, da je razpis v neskladju z zakonom o digitalni vključenosti. Ključna zadeva pri tem je, da so bile ciljne skupine, torej upravičenci do izobraževanj, neustrezno opredeljene. Sam razpis namreč ni ločil med tem, ali imajo osebe, ki so upravičene do teh izobraževanj, nizke digitalne kompetence, ali jih sploh nimajo, ali pa že imajo digitalne kompetence,” je kot razlog za razveljavitev razpisa povedala ministrica Stojmenova Duh.

Ob tem je še dodala, da je zakon o digitalni vključenosti v neskladju s splošno prepovedjo diskriminatornosti, ki pa jo določa pravni red naše države. Kot je še povedala ministrica, so jih na diskriminatorne pogoje opozarjali tako varuh človekovih pravic, zagovornik načela neenakosti, državljanke in državljani, Združenje društev upokojencev Slovenije in združenje Srebrna nit.

Ministrica Stojmenova Duh je še napovedala, da bodo v vladni službi za digitalno preobrazbo pripravili številne razpise za usposabljanja za starejše, ki ne bodo diskriminatorni in se jih bo lahko udeležil vsak, ki se jih bo želel. “Usposabljanja za starejše se ne odpravljajo kot takšna, ampak odpravljamo diskriminacijo. Pripravljamo pa tudi ukrepe, ki bodo omogočili vsem, ki si želijo pridobiti digitalne kompetence na teh izobraževanjih, da to priložnost tudi dobijo,” je povedala Stojmenova Duh in dodala, da je novela zakona o digitalni vključenosti že v tej fazi, da bo v kratkem obravnavana tudi na vladi.

Izvajalci izobraževanj razmišljajo o vložitvi odškodninskih tožb

Čeprav je ministrica za digitalno preobrazbo sporočila, da bodo izvajalci izobraževanj, ki so bili izbrani na razpisu in so do 25. avgusta, ko so se začasno zaustavile vse dejavnosti okoli izobraževanj, dobili povrnjene stroške, pa nekateri izvajalci razmišljajo o vložitvi odškodninskih tožb. Kot pravijo, jih k izvajanju izobraževanj vežejo pogodbene zaveze, ki so jih sklenili s Slovenskim regionalno razvojnim skladom, prav tako pa nikjer v sklenjenih pogodbah ne piše nič, da bi lahko vladna služba zaustavila izobraževanja. Prav tako so več tednov tavali v temi, saj s strani vladne službe niso prejeli nikakršnih navodil. Kot še navajajo, jim ni bila predstavljena kakršna koli pravna podlaga za prekinitev še podpisanih pogodb.

Starejši in tehnologija
PROFIMEDIA

Izvajalci izobraževanj še navajajo, da že od podpisa pogodb in začetka izobraževalnih dejavnosti, ne deluje portal SPOT, preko katerega morajo izvajalci poročati vladni službi o izvajanju izobraževalnih tečajev. Ministrica Stojmenova Duh je te navedbe zavrnila, po njenih informacijah naj bi portal deloval brezhibno.

Stojmenova Duh je še povedala, da so vsi izvajalci izobraževanj, razen dveh, upoštevali začasno ustavitev vseh dejavnosti. “Zakaj so še naprej izvajali usposabljanja kljub začasni zaustavitvi, mi ni znano. Delovali so lastnoročno,” je povedala ministrica in pojasnila, da so se za razveljavitev razpisa odločili, ker so ugotovili, da obstaja sum pri neupravičeni rabi davkoplačevalskega denarja.

Prelaganje odgovornosti med Slovenskim regionalno razvojnim skladom in vladno službo za digitalno preobrazbo

Kot smo že poročali, so izvajalci čakali na natančna navodila, kaj se bo zgodilo z izobraževanji. Ob tem so večkrat poudarili, da se jim zdi sporno, da so o spremembah in novostih po večini bili obveščeni s strani medijev. Ministrica Stojmenova Duh je razložila, da je ministrstvo še v času, ko ga je vodil Mark Boris Andrijanič, podpisalo pogodbo za izvedbo tega razpisa s Skladom in dodala: “Mi v vladni službi za digitalno preobrazbo, ko smo prevzeli posle, nismo imeli nobene podlage, da bi komunicirali s tistimi, ki so bili izbrani na tem razpisu. Vse te podlage je imel Sklad, ki je tudi izvajal ta razpis. Mi smo s skladom redno komunicirali in prav tako smo jim redno dajali vsa potrebna navodila.”

upokojenci
Borut Živulović / BOBO

Pred slabimi tremi tedni smo se na N1 za odgovore glede začasne zaustavitve vseh izobraževanj obrnili na vladno službo za digitalno preobrazbo, kjer pa so nas v odgovoru na naša vprašanja napotili na Slovenski razvojno regionalni sklad.

“Po pozivu ministrice Stojmenove Duh smo izbranim izvajalcem za izvajanje javnega razpisa poslali obvestilo o začasni zaustavitvi aktivnosti. Od takrat nismo dobili nobenih navodil službe za digitalno preobrazbo. Tudi vsa vprašanja izvajalcev izobraževanj smo naslovili na vladno službo,” so nam takrat odgovorili v skladu.

Čeprav ministrica Stojmenova Duh trdi, da je komunikacija potekala transparentno in redno, pa zadeve na relaciji med skladom in vladno službo vendarle niso potekale tako gladko. “Sklad je bil tisti, ki bi moral komunicirati z izvajalci, mi smo jim zgolj predajali navodila,” je danes odgovorila ministrica.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje