Razstava v EP bo, njen naslov pa “Živimo v vznemirljivih časih”

Slovenija 27. Maj 202111:33 > 21:47 0 komentarjev
Minister za kulturo Vasko Simoniti
BOBO

Razstava sodobne slovenske likovne umetnosti v Evropskem parlamentu je potrjena in naposled ne bo odpovedana. Postavljena bo pod pogoji, kot jih je določil in zahteval minister za kulturo Vasko Simoniti, nosila pa bo naslov Živimo v vznemirljivih časih.

Kot so sporočili z ministrstva za kulturo (MK), razstava v Evropskem parlamentu, o kateri se je prelilo veliko črnila, vendarle ne bo odpovedana. Nosila bo naslov Živimo v vznemirljivih časih in bo postavljena pod pogoji, kot jih je določil in zahteval kulturni minister Vasko Simoniti, so še zapisali na MK.

Direktorica Koroške galerije likovnih umetnosti (KGUL) Andreja Hribernik je v izjavi sporočila, da je KGUL vabilo ministrstva za kulturo, da pripravi umetniško
razstavo ob predsedovanju Slovenije Svetu Evropske unije, kljub zelo kratkemu času, ki je bil na voljo, sprejela predvsem zato, ker sodobni slovenski umetnosti ponuja priložnost predstavitve v mednarodnem prostoru in s tem večjo prepoznavnost. “Minister za kulturo Vasko Simoniti je razstavni projekt nato samovoljno odpovedal, o čemer se je javno in nedvoumno izrekel v preteklem tednu,” je izpostavila.

KGLU je nato danes od ministrstva za kulturo prejela informacijo, da znova podpirajo izvedbo razstave v Bruslju. “Po prejeti informaciji smo zahtevali pisno zagotovilo, da bo razstava izpeljana pod pogoji, ki so bili potrjeni v začetku priprav na razstavo, tj. da je izbor avtorjev kustosa KGLU Marka Košana razstavljen ob delih, ki se že nahajajo v zbirki Evropskega parlamenta,” je poudarila.

Razstavo bodo izpeljali do konca

Kot je še pojasnila, dela trinajstih vabljenih umetnic in umetnikov za priložnostno predstavitev po izboru kustosa bodo skupaj z deli avtorjev, ki so že v zbirki Evropskega parlamenta, v skladu z ustaljeno prakso tovrstnih razstav v Bruslju objavljena v razstavnem katalogu, ki ga pripravljajo v Evropskem parlamentu.

“Po prejetem potrdilu vsebinskih in finančnih pogojev smo se o nadaljevanju izvedbe projekta posvetovali z vključenimi ustvarjalci. Nadaljevanje projekta so soglasno podprli, a le v primeru, da bo ostal takšen, kot smo ga zastavili v KGLU. Zato posebej poudarjamo, da bo projekt s soglasjem ministrstva potekal v dogovorjenih okvirih, ki se od začetka sodelovanja niso spremenili,” je dodala.

Izrazila je še, da so v KGLU nezadovoljni z dogajanjem, ravnanja ministrstva za kulturo pa da ne morejo razumeti drugače kot diskreditacijo umetnikov in njihovega dela ter politične instrumentalizacije projekta, s čimer se ne morejo strinjati. “Razstavo bomo profesionalno izpeljali do konca zaradi odgovornosti do umetnikov in tiste javnosti, ki ji je v tej časih še mar za kulturo in umetnost,” je še zagotovila.

Simoniti si je premislil

Simoniti je dejal, da je razstavo odpovedal, ker ni bil pravočasno seznanjen s pogoji za njeno postavitev. Dejal je, da odločitve ne bo preklical, razen če bo razstava celostna in takšna, kot oni želijo. V pogovoru s slovenskimi dopisniki v Bruslju je dejal, da je bila odločitev, da razstavo odpove, njegova, saj se je po njegovih besedah začelo govoriti, da ima Evropski parlament svojo zbirko slik, ki jih želi tudi predstaviti, čemur je odločno nasprotoval.

Na vprašanje, kako ni vedel za koncept teh razstav in tega, da so del razstave že od leta 2011 vedno tudi dela v lasti Evropskega parlamenta, je minister odgovoril: “Ker sem neveden. Torej, ker me ne zanima.”

Začasne razstave, ki spremljajo polletna predsedovanja držav članic Svetu EU, predstavljajo del tradicije od leta 2011. Parlament jih pripravlja v sodelovanju z organi nacionalnih vlad vsakih šest mesecev in običajno vključujejo umetnine iz umetniške zbirke Evropskega parlamenta ter dodatne razstavne predmete, ki jih zagotavlja predsedstvo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!