Referendum o noveli zakona o nalezljivih boleznih nedopusten

Slovenija 14. Jul 202222:35 > 22:54 1 komentar
maska
PROFIMEDIA

Poslanke in poslanci so na današnji izredni seji DZ s 45 glasovi za in brez glasu proti potrdili sklep o nedopustnosti zakonodajnega referenduma o noveli zakona o nalezljivih boleznih. Podprli so ga poslanci Svobode in Levice ter večina poslanske skupine SD. Ostali poslanci SD so se tako kot poslanci SDS in NSi glasovanja vzdržali.

Predlog sklepa o nedopustnosti zakonodajnega referenduma so v torek v DZ vložili predlagatelji novele zakona o nalezljivih boleznih, in sicer poslanci Gibanja Svoboda, SD in Levice. Ocenili so namreč, da zakon spada med izjeme, navedene v 90. členu ustave. Ta določa, da predmet zakonodajnega referenduma med drugim ne more biti zakon, ki odpravlja protiustavnost.

Ustavno sodišče je namreč ugotovilo, da je del zakona v delu, ki pooblašča vlado, da prepove oziroma omeji gibanje in zbiranje, v neskladju z ustavo. Posledično so bili neustavni tudi epidemiološki vladni odloki v delu, v katerem so bili sprejeti na tej podlagi. Ustavno sodišče je zato DZ naložilo, da mora neskladje odpraviti v dveh mesecih, česar pa DZ za zdaj še ni storil.

Novelo zakona o nalezljivih boleznih, ki po navedbah predlagatelja ugotovljeno protiustavnost odpravlja, je DZ sprejel konec junija. Novela strožje kot doslej omejuje vlado pri vseh tistih ukrepih, ki bi lahko posegali v osnovne pravice posameznika, in pri nadzoru oz. sprejemanju ukrepov daje večjo vlogo DZ.

Vložitev sklepa o nedopustnosti referenduma pa je sledila dvema pobudama za razpis referenduma, ki so ju predlagatelji skupaj s potrebnimi podpisi v DZ vložili sredi prejšnjega tedna.

Vprašanja o odpravi neustavnosti

V večinah predstavitev stališč poslanskih skupin je bilo slišati predvsem o pomenu odprave neustavnosti. Kot je na primer izpostavil poslanec Svobode Rastislav Vrečko, je naloga vseh poslancev, tako koalicijskih kot opozicijskih, da odločbe ustavnega sodišča v DZ uresničijo. Ob tem je izpostavil, da novela ne prinaša obveznega cepljenja, kar so skrbi dela civilne družbe.

V SDS po besedah poslanke Alenke Jeraj dvomijo, da bo zakon v praksi možno izvajati, saj med drugim vpeljuje kup postopkov, ki onemogočajo hiter odziv. Pogrešajo tudi širšo javno razpravo. Ker pa se zavedajo, da epidemija ni primerljiva z običajnim časom in ker so odgovorni, v SDS sklepa niso podprli niti mu niso nasprotovali.

Tako so se odločili tudi v poslanski skupini NSi. “Zavedamo se, kako zelo pomembno je, da pred morebitnim naslednjim valom epidemije, ta je menda že pred vrati, DZ odpravi ugotovljeno neustavnost zakona o nalezljivih boleznih in vsaj nekoliko izboljša zakonsko ureditev obvladovanja nalezljivih bolezni. Vladna koalicija zdaj prevzema odgovornost za svoja dejanja in ravnanja,” je izpostavila poslanka Iva Dimic.

Poslanec SD Jonas Žnidaršič je spomnil, da je tudi njihova stranka med zakonodajnim postopkom izrazila nekaj pomislekov. V SD referendumsko odločanje po njegovih besedah razumejo kot eno temeljnih demokratičnih oblik neposredne demokracije. A je ob tem izpostavil tudi to, da se je rok za odpravo neustavnosti že iztekel, kot tudi oceno koalicije, da novela izpolnjuje vse pogoje za sprejem sklepa o nedopustnosti referenduma. Meni sicer, da bo na koncu zadnjo besedo imelo ustavno sodišče.

Očitke o nevključevanju civilne družbe pa je naslovil poslanec Levice Matej T. Vatovec, ki je spomnil, da je novelo pripravila Pravna mreža za varstvo demokracije, prav tako je bila v DZ opravljena javna predstavitev mnenj, na katero so lahko ali bi lahko prišli vsi zainteresirani.

Pobudniki referenduma lahko v petnajstih dneh od objave sklepa v uradnem listu zahtevajo, da ustavno sodišče preizkusi ustavnost tega sklepa. Ustavno sodišče o zahtevi odloči v tridesetih dneh.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje