Vlada z ukinitvijo urada za demografijo pohitela, Janša je ogorčen

Slovenija 14. Jul 202217:40 > 18:40 14 komentarjev
BOBO

Informacija, ki smo jo na N1 objavili včeraj, da bo Golobova vlada ukinila urad za demografijo, se je potrdila. Na današnji seji je namreč ministrska ekipa izdala odlok o ukinitvi urada, ki ga je ustanovila Janševa vlada in v njem zaposlila večinoma kadre iz vrst ali blizu prejšnje koalicije.

Vlada je na današnji seji sprejela odlok o ukinitvi urada za demografijo. Z delovanjem bo prenehal 30 dni po objavi odloka v uradnem listu.

Po navedbah generalnega sekretariata vlade se je ministrska ekipa za ukinitev urada za demografijo odločila, ker se njegovo delovno področje prekriva z delovnim področjem ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. “Zaposlene na uradu, materialna sredstva, ki jih prevzeti zaposleni potrebujejo za opravljanje svojih nalog, dokumentacijo urada in neporabljeni del sredstev, ki so v letu 2022 zagotovljena v veljavnem finančnem načrtu urada, bo prevzelo ministrstvo za delo,” so navedli. Nekateri zaposleni, ki so bili na urad preseljeni iz ministrstev oziroma državnih organov, pa se bodo po besedah naših virov vrnili v prejšnje službe. Eden od njih je vodja koalicije Za otroke gre Aleš Primc, ki se vrača na agencijo za kmetijske trge in razvoj podeželja, kjer ima zaposlitev za nedoločen čas.

Ustanovitev urada za demografijo je bil pogoj stranke Desus za vstop v tretjo Janševo vlado.  Zahtevala je tudi, da urad vodi minister, čemur pa prejšnja koalicija ni prisluhnila. Odlok o ustanovitvi urada je bil sprejet jeseni 2020, a je ta z delovanjem začel šele leto dni kasneje. Oktobra 2021 je bil na njegovo čelo kot vršilec dolžnosti postavljen Danilo Lončarič, ki mu je prejšnja vlada aprila letos podelila še en polletni mandat. Lončarič je sicer občinski svetnik SDS v občini Makole, pred prihodom na urad pa je bil zaposlen na Centru za socialno delo Maribor.

Na uradu je zaposlenih 12 oseb. Za namestnico v. d. direktorja je bila imenovana Jasmina Opec Vöröš, ki je bila pred tem članica kabinetov na kmetijskem ministrstvu in ministrstvu za zdravje. V mandatu  2011 – 2014 je bila poslanka SLS.  Zaposlitev na uradu so dobili tudi Jon Petek, sin nekdanjega poslanca SDS Mira Petka, Gašper Pečar, nekdanji občinski svetnik SDS v občini Oplotnica in eden od akterjev afere “sneg, sneg” strankinega podmladka, pa Franci Donko, ki je leta 2018 na parlamentarnih volitvah kandidiral za Združeno desnico Franca Kanglerja in Aleša Primca …

Na uradu za demografijo so svoje dosedanje delo ocenjevali kot učinkovito – izpostavljali so zlasti ukrepe, ki jih pripravljajo za dvig rodnosti. “Pripravljamo več kot 50 ukrepov za dvig rojstev. Cilj spodbujanja rojstev z ukrepi je čez pet let doseči 21.000 rojstev letno, čez deset let pa 27.000,” so pred dnevi zapisali na Twitterju.

Naši sogovorniki iz krogov sedanje vlade pa so poudarili, da omenjenih ukrepov “ni še nihče videl”, pa tudi da bi bilo pred njihovo pripravo treba opraviti analizo, zakaj je rodnost v državi nizka. Po njihovih navedbah je edini “vidni rezultat” urada za demografijo objavljanje podatkov statističnega urada o nataliteti v posameznih občinah. Pogled na Twitter pokaže, da je v zadnjem mesecu dni urad izpostavil pozitivni naravni prirast v občinah Oplotnica, Markovci, Rogatec, Nazarje … pa negativnega v občinah Slovenska Bistrica, Prevalje, Poljčane …

Po oceni, ki jo je pred mesecem dni podalo ministrstvo za delo, “urada, ki ga je vlada Janeza Janše ustanovila za spodbujanje konservativne politike rodnosti ter tradicionalnih vrednot očetovstva in materinstva, ne potrebujemo”. Navedli so še, da ključni problem ni v premajhnem številu otrok, temveč v tem, da 41.000 mladoletnih otrok ter 97.000 upokojencev živi pod pragom tveganja revščine.

Ukinitev urada pa je razburila nekdanjega premierja Janeza Janšo. Na Twitterju je zapisal, da je vlada takšno odločitev sprejela kljub “največji strateški grožnji prihodnosti Slovenije”, ki jo po njegovi oceni predstavlja staranje prebivalstva ob nizkem številu rojstev. “Kot da bi tik pred največjo nevarnostjo požarov ukinili gasilce,” je ogorčen Janša.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje