Koalicija predlaga, naj DZ ne dovoli referenduma o zakonu o nalezljivih boleznih

Slovenija 12. Jul 202214:56 > 16:07 1 komentar
Borut Sajovic
Luka Dakskobler/BOBO

Poslanke in poslanci Gibanja Svoboda, SD in Levice predlagajo, da državni zbor razpisa referenduma o zakonu o nalezljivih boleznih ne dopusti. Kot so zapisali, se na referendumu ne sme odločati o tem, ali se odpravi protiustavno stanje, ki ga je ugotovilo ustavno sodišče. Če bo državni zbor predlog potrdil, se bodo pobudniki referenduma skoraj zagotovo obrnili na ustavno sodišče.

Državni zbor je konec junija na predlog poslank in poslancev Gibanja Svoboda, SD in Levice sprejel spremembe zakona o nalezljivih boleznih. Da morajo zakon spremeniti, je državnemu zboru naložilo ustavno sodišče, rok za njegov popravek pa je potekel že lani poleti. Zaradi neustavnosti zakona so bili neustavni tudi nekateri odloki, ki jih je na tej podlagi med epidemijo covida-19 sprejela vlada Janeza Janše.

Državni svet se za veto na novelo zakona o nalezljivih boleznih ni odločil, Ljudska koalicija in Gibanje OPS pa sta v državni zbor vložila pobudi za zakonodajni referendum. Ker sta bili podprti s potrebnimi 2.500 podpisi volilk in volilcev in je referendumsko vprašanje v skladu z zahtevami zakonodaje, je vodstvo državnega zbora določilo rok za zbiranje 40.000 podpisov za razpis zakonodajnega referenduma. Ta bo začel teči 1. septembra, zaključil pa se bo 5. oktobra.

Državnemu zboru predlagajo, da ne dovoli referenduma

V koaliciji pa so prepričani, da referendum o spremenjenem zakonu o nalezljivih boleznih ni dopusten. Tako je skupina poslank in poslancev s prvopodpisanim vodjem poslanske skupine Gibanje Svoboda  Borutom Sajovicem danes v parlamentarno proceduro vložila predlog sklepa o nedopustnosti referenduma. Pod predlog so se podpisali vsi poslanci Gibanja Svoboda in Levice ter štirje poslanci SD. Trije poslanci SD – Bojana Muršič, Meira Hot in Damijan Zrim – podpisa niso prispevali. Gre za trojico, ki tudi sprememb zakona o nalezljivih boleznih ni podprla – kot razlog je navajala, da novela ni bila obravnavana po rednem postopku.

Predlagatelji sklepa o nedopustnosti referenduma navajajo, da je cilj novele zakona o nalezljivih boleznih odpraviti neustavnosti, ki jih je ugotovilo ustavno sodišče, v drugo besedilo pa da tako rekoč ne posega. “Namen zakona je vzpostavitev ustrezne in z ustavo skladne pravne podlage za izpolnjevanje pozitivne obveznosti države, da varuje pravico do življenja, pravico do telesne in duševne celovitosti ter pravico do zdravstvenega varstva, ob hkratni vzpostavitvi ustreznih varoval, s katerimi se preprečuje prekomeren poseg v druge ustavno varovane človekove pravice in temeljne svoboščine, zlasti svobodo gibanja, pravico do zbiranja in združevanja, svobodo dela ter svobodno gospodarsko pobudo,” so zapisali.

Referendum bi protiustavno stanje še podaljšal

Opozarjajo, da se na referendumu ne sme odločati, ali naj se protiustavno stanje, ki ga je ugotovilo ustavno sodišče, še nadaljuje. “Če je namreč cilj in namen zakona odpraviti protiustavnost, pomeni razpis zakonodajnega referenduma podaljševanje že obstoječega protiustavnega stanja,” so zapisali. Ob tem so spomnili, da če bi bil zakon na referendumu zavrnjen, državni zbor njegovih protiustavnosti še leto dni ne bo mogel odpraviti.

Po navedbah poslancev koalicije novela zakona o nalezljivih boleznih sledil načelu sorazmernosti, kar pomeni, da ne posega prekomerno v pravice posameznika. Spomnimo, da so podporniki novele v preteklih dneh tudi večkrat zatrdili, da ta nikakor ne prinaša obveznega cepljenja. Podpisniki z Borutom Sajovicem na čelu so izpostavili še, da spremembe zakona sledijo načelu delitve oblasti in načelu zakonitosti, kot izhaja iz odločbe ustavnega sodišča.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje