“Referendumska soočenja o zakonu o RTVS na TVS so bila pristranska”

Slovenija 11. Jan 202314:04 14 komentarjev
RTV Slovenija
Borut Živulović/BOBO

Varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev Radiotelevizije Slovenija je pritrdila pritožbi Mirovnega inštituta, da je bila zasnova dveh referendumskih soočenj o noveli zakona o RTVS pristranska.

Varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Marica Uršič Zupan je v odgovoru na pritožbo Mirovnega inštituta pritrdila, da je bila zasnova dveh referendumskih oddaj oziroma soočenj pred referendumom o noveli zakona o RTVS pristranska. S tem so bile kršene tako zakonske določbe kot poklicna merila RTVS, je ugotovila. Mirovni inštitut se je kot organizator referendumske kampanje obrnil na varuhinjo, ker je ocenil, da sta bili referendumski soočenji, v katerih so sodelovali, zasnovani pristransko.

Varuhinja Uršič Zupan jim je pritrdila, da je pritožba upravičena, izhaja iz odgovora, ki so ga objavili na spletni strani Mirovnega inštituta. Vključitev prej posnetih izjav oseb, ki so v veliki meri izražali mnenja in stališča proti zakonu v del oddaje, ki bi moral biti povsem nevtralen in nepristranski, je porušila zahtevano nepristransko zasnovo oddaj. Varuhinja dodaja, da je urednica in voditeljica oddaje to napačno utemeljila kot zamenjavo za njena novinarska vprašanja.

Preberite še: Soočenje Aste Vrečko in Petra Gregorčiča o RTV Slovenija

Vsebinsko so štirje posnetki, skupaj dolgi skoraj devet minut, pomenili čas, namenjen stališčem proti zakonu, ki pa se niso všteli v skupni čas, namenjen nasprotnikom zakona. Nasprotno pa so zagovornikom zakona všteli čas, kjer niso izražali mnenj o zakonu, temveč pojasnila glede upravičenosti do udeležbe v oddajah (npr. razlaga za podajanje ugovora na udeležbo generalnega direktorja RTVS kot fizične osebe v referendumski kampanji). Kar pomeni, da je bil skupni čas zagovornikov zakona še krajši od časa nasprotnikov zakona, je ugotovila varuhinja.

Tudi utemeljitev urednice oddaje, da je bila večina posnetih izjav v obeh oddajah proti zakonu zato, ker so v dotedanji razpravi o javni RTVS sodelovali večinoma le nasprotniki zakona, ne drži, saj so bili v oddajah RTV danes in jutri gostje tudi zagovorniki zakona, zato bi takšne inserte, ki bi uravnotežili inserte proti, lahko našla, meni varuhinja. V referendumskih oddajah uporabljeni posnetki so torej precej nagnili oddaji v prid nasprotnikov zakona in s tem kršili zahtevano nepristranskost oddaje, ki jo za referendumska soočenja zahtevajo tako zakonodaja kot poklicna merila in načela novinarske etike v programih RTVS. Določbe teh so bile tako kršene, ugotavlja varuhinja.

Varuhinja je sicer poudarila, da je treba ločiti zasnovo oddaje, ki je v pristojnosti uredništva, od vodenja oddaje. Po njeni oceni temeljit pregled oddaje pokaže, da je bilo zgolj vodenje oddaje večinoma nepristransko. “Pristranskost vodenja pa je bilo zaznati v tonu oziroma čustveni opredeljenosti voditeljice pri nekaterih vprašanjih, saj je pri nekaterih vprašanjih izrekla mnenje, ki ni temeljilo zgolj na dejstvih, temveč na vrednostni sodbi.” Klub temu pa varuhinja zaključuje, da je bilo pristranskih vprašanj v obeh oddajah izredno malo, zato zgolj vodenju oddaje ne more očitati hujših kršitev nepristranskosti ali poklicnih meril.

Na podlagi navedenih ugotovitev bo varuhinja uredništvu priporočila, da opravi notranjo razpravo o referendumskih soočenjih (in podobnih oddajah), in sicer glede uredniške zasnove, zlasti v luči vključevanja mnenj oseb, ki ne sodelujejo v referendumski kampanji, o natančnejši opredelitvi vsebin, ki se vštevajo v čas zagovornikov in nasprotnikov in glede prikazovanja porabljenega časa zagovornikov in nasprotnikov tudi gledalcem, kar omogoča vpogled gledalcev v enakovredno razporeditev časa, pa tudi kasnejši pregled, kar zdaj ni možno.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje