Reproduktivne pravice žensk: Zakon mora zagotoviti, da se pravice ne bodo krčile

Slovenija 24. Apr 202316:25 6 komentarjev
nika kovač
Borut Živulović /BOBO

Predstavniki Inštituta 8. marec in Delavske svetovalnice opozarjajo, da novela zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju zelo skopo opredeljuje, na kakšen način obvezno zdravstveno zavarovanje krije nekatere reproduktivne pravice žensk. V Gibanju Svoboda napovedujejo, da bodo z ustreznimi dopolnili opredelili vse pravice.

V Inštitutu 8. marec in Delavski svetovalnici opozarjajo, da so reproduktivne pravice žensk v noveli zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, s katero želi Gibanje Svoboda preoblikovati dopolnilno zdravstveno zavarovanje, premalo opredeljene.

Ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in idejo o tem, “da na naših ramenih ne služijo zavarovalniški dobičkarji”, v obeh organizacijah sicer podpirajo, vendar ne na račun krčenja zdravstvenih pravic ter javno dostopnih in brezplačnih storitev, so zapisali v sporočilu za javnost.

Ob primerjavi obstoječega zakona z novelo, ki jo je vložila poslanska skupina Svoboda, so ugotovili pomembne razlike v 23. členu, ki opredeljuje pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Te so trenutno precej natančno opredeljene, tudi reproduktivne pravice, opozarjajo.

V obstoječem zakonu je izrecno navedeno, da je iz obveznega zdravstvenega zavarovanja v celoti ali delno krito zdravstveno varstvo žensk v zvezi s svetovanjem pri načrtovanju družine, kontracepcijo, nosečnostjo in porodom in storitve v zvezi z zagotavljanjem in zdravljenjem zmanjšane plodnosti in umetno oploditvijo, sterilizacijo in umetno prekinitvijo nosečnosti.

V omenjenih organizacijah opozarjajo, da je to iz zdajšnje novele zakona izpuščeno. “Nekatere od navedenih reproduktivnih pravic, natančneje pravice do umetne prekinitve nosečnosti, pa tudi z veliko interpretacije verjetno ni možno vključiti v nove (pre)splošno zapisane pravice,” so zapisali.

“Ne želimo si živeti v državi, v kateri lahko do vseh potrebnih zdravstvenih storitev dostopajo samo tisti, ki si jih lahko plačajo,” so zapisali. “Zakon, ki ukinja dopolnilno zdravstveno zavarovanje, mora jasno zagotoviti, da se naše pravice na ta račun ne bodo krčile, ne ob njegovem sprejetju niti kadarkoli kasneje,” so opozorili. Hkrati pozivajo, naj se prispevek plačuje glede na dohodke.

Svoboda napoveduje ustrezna dopolnila

“V poslanski skupini Svoboda nikoli ne bi oblikovali zakonskega predloga, ki bi v škodo zavarovancev krčil košarico zdravstvenih storitev,” pa odgovarjajo predlagatelji novele zakona. Ob njeni pripravi so sledili izhodiščnemu načelu, da nobene od že pridobljenih pravic iz obveznega in dopolnilnega zavarovanja ne zmanjšajo, “kaj šele ukinemo”, oziroma da določbe novele ohranijo enak obseg pravic iz zdravstvenega zavarovanja v primerjavi s sedaj veljavnim sistemom, so zapisali.

Pri pripravi zakonske novele so v največji možni meri upoštevali pripombe, tudi takratne pripombe Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), ki so bile na predlog zakona iz leta 2019 že podane. “Z namenom ohranitve vseh pravic iz zdravstvenega zavarovanja smo tako že stopili v kontakt z omenjenim zavodom, s katerim bomo pripravili ustrezna dopolnila, ki bodo v izogib različnim interpretacijam nedvoumno opredelila vse pravice – tudi vse pravice iz naslova reproduktivnega zdravja žensk,” so obljubili v Svobodi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje