Evropski komisar pozval k imenovanju tožilcev, sicer bodo ukrepali

Slovenija 16. Jul 202116:18 > 16:32 0 komentarjev
Didier Reynders
Francisco Seco/REUTERS

Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders je ponovno pozval k čimprejšnjemu imenovanju evropskih delegiranih tožilcev iz Slovenije. Za primer, da se to ne bo zgodilo, preučujejo "vse možnosti ukrepanja".

Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders je danes po neformalnem zasedanju pravosodnih ministrov EU na Brdu pri Kranju znova pozval k čimprejšnjemu imenovanju evropskih delegiranih tožilcev iz Slovenije. Če vlada ne bo hitro imenovala tožilcev, bomo ukrepali, je dejal. Tudi minister Marjan Dikaučič se je zavzel za hitro imenovanje tožilcev.

“Trenutno lahko za določeno izredno časovno obdobje delujemo prek tožilca v kolegiju evropskega javnega tožilstva,” je povedal Reynders na skupni novinarski konferenci z Dikaučičem. Tako da lahko po njegovih besedah organizirajo preiskave slovenskih primerov tudi brez delegiranih tožilcev iz Slovenije.

Vendar je pomembno, da slovenske oblasti ukrepajo zelo hitro, je zatrdil. “Čakamo na imenovanje čim prej. Če se to ne bo zgodilo, preučujemo vse možnosti ukrepanja. Uredba je zelo jasna, in če je kršena, imamo različne možnosti,” je posvaril. Izpostavil je tudi pomen tožilstva za zaščito proračuna EU.

To tožilstvo je po besedah ministra Dikaučiča pomembno tudi za Slovenijo. “Naj izpostavim, da je v interesu ministrstva, da se ta postopek izvede v najkrajšem možnem času in da se celovito vzpostavi ta institucija, ki je pomembna tudi za Slovenijo, saj je namenjena preprečevanju korupcije in kaznivih dejanj pranja denarja na območju celotne EU.

“Ministrstvo si prizadeva in upa na konstruktivno sodelovanje vseh deležnikov za čimprejšnje imenovanje delegiranih tožilcev,” je še dejal. Zagotovil je tudi polno podporo evropskemu javnemu tožilstvu.

Reynders k imenovanju pozval že večkrat

Reynders je sicer slovensko stran že večkrat pozval, naj čim prej predlaga svoja delegirana tožilca, potem ko se slovenska vlada konec maja ni seznanila s sklepom o imenovanju dveh evropskih delegiranih tožilcev, ki ju je predlagal državnotožilski svet. Pravosodno ministrstvo je nato konec preteklega tedna v uradnem listu objavilo nov poziv za izbor kandidatov.

Vendar pa je državnotožilski svet opozoril, da je novi poziv nezakonit. Kot je sporočil, bi ob odsotnosti razlage zakonskih določb s strani sodišča s ponovnim odločanjem sledil vladni arbitrarni razlagi predpisov in s tem pritrdil njenemu nezakonitemu odločanju.

Razprava tudi o umetni inteligenci

Pravosodni ministri EU so sicer na današnjem neformalnem zasedanju na Brdu pri Kranju med drugim govorili o pravosodnih vidikih akta o umetni inteligenci. “Današnja razprava je v ospredje postavila potrebo po zagotovitvi varovalk za varstvo temeljnih pravic in svoboščin, ko gre za uporabo sistemov umetne inteligence. Prevladujoče mnenje v sami razpravi je bilo, da algoritmi nikakor ne smejo nadomestiti sodnikov,” je razpravo, ki jo je vodil, povzel slovenski pravosodni minister.

Reynders pa je glede tega dejal, da je v razpravi z ministri in direktorjem agencije EU za temeljne pravice Michaelom O’Flahertyjem poudaril, da je cilj komisije na področju umetne inteligence varovati temeljne pravice evropskih državljanov, tudi na področjih pregona in pravosodja.

Govorili so tudi o zagotovitvi otrokom prijaznega pravosodja, predvsem v okviru koncepta Hiše za otroke, v ospredju katerega je potreba po zagotavljanju celovite in stalne podpore otrokom med sodnim postopkom in tudi po njem. V današnji razpravi so izpostavili tudi pomen ustrezne obravnave mladoletnih storilcev kaznivih dejanj, ki jim je poleg spoštovanja pravnih norm treba zagotoviti tudi ukrepe, ki jim omogočajo ponovno vključitev v družbo.

“Otroci se morajo počutiti udobno in varno, kadar so v stiku s pravosodjem. To je naš cilj, ki smo se mu v zadnjih letih približali,” pa je o otrokom prijaznem pravosodju povedal evropski komisar.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!