Rezar zahtevo NSi po zaslišanju premierja Goloba označil za brezpredmetno

Slovenija 16. Apr 202411:55 1 komentar
Robert Golob, DZ
Foto: Borut Živulović/Bobo

Zahteva NSi, naj komisija DZ, ki preiskuje sume vpletanja politike v policijo, v 30 dneh zasliši premierja Roberta Goloba, je brezpredmetna, ker ni podprta s potrebnimi podpisi poslancev, je pojasnil predsednik komisije Aleš Rezar (Svoboda). Termin Golobovega zaslišanja je sicer načrtovan še pred parlamentarnimi počitnicami, je napovedal.

NSi je prejšnji teden vložila zahtevo za sklic nujne seje parlamentarne komisije, ki preiskuje sume vpletanja politike v policijo, na kateri bi kot pričo zaslišali premierja Roberta Goloba. Ker bi slednji po sklepu komisije moral biti zaslišan že julija lani, a je bilo zaslišanje preloženo, v opozicijski stranki zdaj zahtevajo, da komisija to stori v 30 dneh.

“Poslana zahteva ni skladna s poslovnikom o parlamentarni preiskavi, saj ne vsebuje tretjine podpisov, zato je kot taka brezpredmetna oziroma jo jemljem kot nov poskus diskreditacije dela parlamentarne preiskave,” pa na to odgovarja predsednik komisije Aleš Rezar iz vrst Svobode.

Ob tem je v odgovoru za STA izpostavil, da delo preiskovalne komisije kot predsednik jemlje izjemno resno. “Zato menim, da pred evropskimi volitvami ni primerno puščati možnosti za politično zlorabo preiskovalne komisije ne glede na politično opcijo. In na podlagi izkušenj sodelovanja z opozicijo je to skoraj zagotovo,” je dodal.

Aleš Rezar
Aleš Rezar (Foto: Denis Sadiković/N1)

V NSi so sicer Rezarju očitali, da z zaslišanjem premierja namerno zavlačuje iz političnih razlogov, saj je poslanec Gibanja Svoboda, stranke, ki jo vodi Golob.

Po Rezarjevih besedah pa je termin zaslišanja predsednika vlade načrtovan že dlje časa, in sicer še pred parlamentarnimi počitnicami, “seveda ob predpostavki potrditve termina priče”.

Ob tem je Rezar spomnil še, da bo v petek potekalo zaslišanje priče na del parlamentarne preiskave, ki preiskuje sume nedopustnega političnega vmešavanja v delo pristojnih državnih organov s področij davkov in preprečevanja pranja denarja. Zaslišali bodo namreč prvega direktorja urada za preprečevanje pranja denarja Klaudija Stroliga.

“Zato menim, da bodo opozicijski poslanci še naprej vlagali neverjetne napore, da se delo preiskovalne komisije diskreditira, zavira oziroma se ji z vsemi sredstvi preprečuje delo z enim samim razlogom – da se do te izjemno pomembne teme nikoli ne bi prebili,” je dodal Rezar.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje