NSi predlaga, naj preiskovalna komisija vendarle zasliši premierja Goloba

Slovenija 10. Apr 202417:16 3 komentarji
Robert Golob
Foto: PROFIMEDIA

Nova Slovenija (NSi) zahteva sklic nujne seje parlamentarne komisije, ki preiskuje sume nedopustnega vmešavanja politike v delo policije. Na njej naj bi sprejeli sklep, da bo komisija v roku 30 dni kot pričo zaslišala predsednika vlade Roberta Goloba.

V Novi Sloveniji so nezadovoljni, ker parlamentarna komisija, ki preiskuje sume nedopustnega vmešavanja politike v delo policije, še vedno ni zaslišala predsednika vlade Roberta Goloba. Zato zahtevajo sklic nujne seje preiskovalne komisije, ki jo od februarja dalje vodi poslanec Gibanja Svoboda Aleš Rezar. Kot predlaga NSi, naj bi na njej po končani razpravi sprejeli sklep, da preiskovalna komisija v roku 30 dni kot pričo zasliši premierja Goloba.

Nova Slovenija je v obrazložitvi zahteve za sklic seje poudarila, da je preiskovalna komisija premierja Goloba za pričo določila že sredi maja lani, zaslišan pa bi moral biti dva meseca kasneje. Vendar je takratni predsednik komisije Miha Lamut zaslišanje prestavil za nedoločen čas.

Da se kot pričo zasliši predsednika vlade, sta člana komisije iz opozicijskih vrst predsedniku preiskovalne komisije nato še nekajkrat predlagala oziroma zahtevala, a sta bila doslej neuspešna.

“V skladu z drugim odstavkom 12. člena poslovnika o parlamentarni preiskavi mora preiskovalna komisija opraviti pripravljalna preiskovalna dejanja ter sprejeti in izvesti dokaze, če to zahteva najmanj tretjina članov preiskovalne komisije. Če ustrezno število članov preiskovalne komisije zahteva zaslišanje priče, pa predsednik komisije zaslišanja ne umesti na dnevni red, ta s svojim ravnanjem povzroči izvotlitev te pravice. To pa je v neposrednem nasprotju z načeli pravne države in parlamentarne demokracije,” so v tokratni zahtevi za sklic nujne seje zapisali v Novi Sloveniji.

Ob tem so dodali, da posebej slabo luč na situacijo meče dejstvo, da predsednik preiskovalne komisije prihaja iz politične stranke, ki jo vodi predsednik vlade. “Kaže se torej sum, da predsednik komisije z zaslišanjem premierja Goloba namerno zavlačuje iz političnih razlogov,” so še poudarili v NSi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje