Robert Glavaš med kandidati za vodenje najvišjega vojaškega organa v Svetu EU

Slovenija 22. Apr 202417:08 1 komentar
Robert Glavaš
Foto: Borut Živulović/BOBO

Med kandidati za vodjo vojaškega odbora EU je tudi načelnik generalštaba Slovenske vojske Robert Glavaš. Glasovanje bo poteklo sredi maja, po besedah zunanje ministrice Tanje Fajon pa ima Glavaš dobre možnosti za izvolitev.

Načelnik generalštaba Slovenske vojske Robert Glavaš je med kandidati za vodjo vojaškega odbora EU, je danes potrdila zunanja ministrica Tanja Fajon. Gre za najvišji vojaški organ v Svetu EU, ki med drugim vodi vojaške dejavnosti unije. Odločanje o nasledniku avstrijskega generala Roberta Briegerja je predvideno za sredino maja.

“Lahko rečem, da imamo izjemnega kandidata in sem ponosna, da ima Slovenija dobrega kandidata Glavaša za pozicijo predsedujočega. Vsak Slovenec, ki lahko seže tako visoko, nam je lahko samo v ponos in Slovenija ga seveda tu polno podpira. Glasovanje bo sredi maja, mislim, da ima dobre možnosti,” je danes ob robu zasedanja zunanjih ministrov EU v Luxembourgu povedala Fajon.

Za naslednika avstrijskega generala Briegerja, ki se mu triletni mandat izteče maja 2025, se poleg slovenskega generalpodpolkovnika potegujeta še Irec Sean Clancy in Poljak Slawomir Wojciechowski. O novem predsedujočem bodo odločali člani odbora, torej načelniki generalštabov vojska držav članic.

Vojaški odbor Evropske unije je najvišji vojaški organ v Svetu EU, v katerem so zastopane članice. Januarja 2001 vzpostavljeni odbor vodi vse vojaške dejavnosti unije, zlasti načrtovanje in izvajanje vojaških misij in operacij v okviru skupne varnostne in obrambne politike ter razvoj vojaških zmogljivosti.

Poleg tega svetuje in daje priporočila glede vojaških zadev Političnemu in varnostnemu odboru, ki je v Svetu pristojen za skupno zunanjo in varnostno politiko ter skupno varnostno in obrambno politiko. Svetovanje je povezano predvsem s kriznim upravljanjem.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje