Rok Snežič ni prišel na sodišče

Slovenija 25. Feb 202211:38 > 11:39 1 komentar
Snežič thumbnail
N1

Na mariborskem okrožnem sodišču je bil danes razpisan predobravnavni narok za davčnega svetovalca Roka Snežiča, ki mu tožilstvo očita oškodovanje upnikov v sklopu osebnega stečaja, ki ga je razglasil leta 2013. Obdolženi ni prišel na sodišče, vabilo ni bilo izkazano, zato je sodnica Vanja Verdel Kokol preložila narok na 22. marec.

Podrobnosti tožilskih očitkov zoper Roka Snežiča, davčnega svetovalca in domnevnega svetovalca predsedniku vlade Janezu Janši, niso znani. Po besedah višje državne tožilke s specializiranega državnega tožilstva Bojane Podgorelec očitajo Snežiču oškodovanje upnikov v zvezi s prijavljeno terjatvijo njegove babice v postopku njegovega osebnega stečaja.

Tožilstvo: Z babico sklenil fiktivno posojilno pogodbo

Z babico naj bi namreč sklenil posojilno pogodbo v višini 400.000 evrov, nato pa je bila ta prijavljena kot terjatev v osebnem stečaju ter delno poplačana s prodajo nepremičnin v stečajnem postopku. Tožilstvo je prepričano, da je bila omenjena posojilna pogodba fiktivna, z njenim poplačilom pa je bila oškodovana Finančna uprava RS (Furs).

Za omenjeno kaznivo dejanje je po takratni zakonodaji zagrožena kazen do pet let zapora.

Odvetnica ni vedela, zakaj ga ni

Predobravnavni narok je bil sprva sklican prejšnji teden, a je bil nato zaradi zdravstvenih razlogov tako na strani tožilstva kot obrambe preložen na danes. Sodišče ni dobilo kakšnega obvestila, zakaj Snežič danes ni prišel na sodišče, in tudi njegova zagovornica Anita Peček Stramšak iz odvetniške pisarne Korošec ni vedela, zakaj ga ni. Kot je dejala, je bila tudi sama v zadnjih dneh odsotna iz zdravstvenih razlogov.

Po poročanju medijev je babica prehitela finančno upravo in pred njo vpisala hipoteke na premoženje Snežiča. Prav zato je bila prva poplačana v stečaju in je dobila večino denarja, ki ga je stečajni upravitelj dobil s prodajo Snežičevega premoženja. Država je kasneje spremenila zakonodajo, zato da takšni primeri ne bi bili več možni.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje