RTV Slovenija: Odločitev premierja Goloba je nesprejemljiva

Slovenija 28. Okt 202215:32 21 komentarjev
Robert Golob, Janez Janša
BOBO

"Noben politik ne more pogojevati svojih nastopov na javnem zavodu RTV Slovenija ali določati, v kateri oddaji in pri katerem voditelju bo nastopal," je ob odločitvi predsednika vlade Roberta Goloba, da ne nastopi v oddaji Tarča, sporočilo vodstvo TV Slovenija.

Ustvarjalci oddaje Tarča na nacionalni televiziji so želeli v četrtek zvečer o aktualnih vprašanjih soočiti predsednika vlade Roberta Goloba in predsednika SDS Janeza Janšo. V poznih popoldanskih urah, le dobri dve uri pred začetkom oddaje, pa je postajalo jasno, da soočenja ne bo.

Iz kabineta premierja Goloba so v četrtek sporočili, da je predsednik vlade v ponedeljek prejel vabilo v oddajo Tarča. “Od tega dne smo uredniku ter voditeljici oddaje Tarča večkrat povedali, da predsednik vlade v oddajo ne more priti, ter predlagali, da povabijo katerega od podpredsednikov vlade,” so zapisali in dodali, da tega ustvarjalci oddaje niso storili.

So pa dodali, da je predsednik vlade prejel tudi vabilo za oddajo Odmevi v sredo zvečer, za katero pa je sodelovanje potrdil. “Potem ko smo njegovo sodelovanje potrdili, je TV Slovenija vabilo v omenjeno oddajo preklicala, češ da predsednika vlade dr. Goloba pričakujejo v oddaji Tarča, v kateri naj bi gostoval tudi predsednik SDS Janez Janša.”

Ob tem so v kabinetu predsednika vlade še zapisali, da pričakujejo, da bo predsednik vlade Golob na RTV Slovenija deležen enake obravnave, kot jo je imel bivši predsednik vlade oziroma kot je bila praksa skoraj dve desetletji.

RTV Slovenija: Noben politik ne more določati, v kateri oddaji bo nastopal

Danes se je na to odzvalo tudi vodstvo RTV Slovenija. Sporočilo je, da noben politik ne more pogojevati svojih nastopov na javnem zavodu RTV Slovenija ali določati, v kateri oddaji in pri katerem voditelju bo nastopal.

“Uredništvo Tarče je predsednika Gibanja Svoboda Roberta Goloba prosilo za udeležbo v včerajšnji oddaji. Snovalci oddaje Tarča so bili pripravljeni predsednika posneti tudi vnaprej in se prilagoditi njegovim časovnim obveznostim. Ko se je izkazalo, da ima g. Robert Golob čas za udeležbo v Odmevih, je bilo jasno, da ta termin pogovora pripada oddaji Tarča, ker so snovalci Tarče njega prvi prosili za pogovor,” so zapisali na RTV Slovenija.

“Predsednik vlade je tako očitno imel čas, vendar ni bil pripravljen sprejeti pogovora z voditeljico Tarče Eriko Žnidaršič, kar je z vidika medijske svobode in demokratičnih načel povsem nesprejemljivo. Pričakujemo, da bo gospod Robert Golob spoštoval načelo neodvisnosti in avtonomije javnega zavoda in tudi njegovih zaposlenih,” so še dodali na nacionalni televiziji.

RTV Slovenija
Žiga Živulović jr./BOBO

Ustvarjalci oddaje Tarča so že včeraj na profilu oddaje na Facebooku zapisali: “Ne bomo dovolili, da katerakoli stranka – niti Svoboda niti SDS – oddajo Tarča izkorišča za politične obračune. Nocoj smo v oddajo povabili Roberta Goloba in Janeza Janšo. Povsem avtonomno. Ne dovolimo zlorabe!”

Janša sam gostoval v oddaji

Na koncu se je predsednik SDS in nekdanji premier Janša v studiu pojavil sam. “Janez Janša je po štirih letih in pol gostovanje v Tarči potrdil, Robert Golob pa se z njim ni želel soočiti. Sporočil je, da žal ne pride. V minulih letih je naša vabila zavračal nekdanji premier Janša, zdaj je slika očitno obrnjena. Argument, da se predsedniku vlade v javnosti ni treba soočiti z mnenji opozicije, je za demokratično državo vsaj nenavaden, še posebej v tako občutljivih trenutkih,” je ob začetku oddaje Tarča povedala voditeljica Erika Žnidaršič.

“Ne bi špekuliral, sem se pa veselil tega soočenja,” je na vprašanje novinarke, zakaj se Golob z njim ni želel soočiti, v studiu odgovoril Janša.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje