Rumena mrzlica spet zajela Pogačarjevo Komendo: “Naj le traja”

Slovenija 08. Jul 202219:35 > 09. Jul 2022 06:45 1 komentar
Komenda navijači
N1

En teden po tem, ko se je na Danskem začel "Grand Depart" dirke po Franciji, in dan zatem, ko je prvi favorit za zmago v skupnem seštevku Tadej Pogačar oblekel rumeno majico vodilnega, so v njegovi občini Komenda znova odprli navijaški šotor. Na hipodromu v Komendi so tako v petek kolesarski navdušenci na velikem zaslonu spremljali 7. etapo dirke po Franciji. In tako bo vsak dan do 24. julija, ko se bo kolesarska karavana pripeljala do cilja na pariških Elizejskih poljanah.

Navijaški šotor na hipodromu v Komendi je v zadnjih dveh izvedbah dirke po Franciji, ki ju je z zaporednima zmagama dobil ljubljenec domačega občinstva Tadej Pogačar, postal stalno zbirališče ljubiteljev kolesarjenja.

Oglede tekem organizira občinska iniciativa Komenda – šport združuje, kjer pravijo, da tukaj navijači stiskajo pesti za vse slovenske kolesarje. A Tadej Pogačar, ki je odrasel nedaleč stran – na Klancu pri Komendi, ima za mnoge domačine prav posebno mesto v srcu.

Komendo je ponovno zajela rumena mrzlica in bi jo lahko v teh dneh spet preimenovali celo v “Rumendo”, saj ljudje tam živijo za dirko po Franciji. V navijaškem šotoru se je sicer na prvi dan prenosa na velikem zaslonu zbralo le okoli 20 navijačev, a jih bo, po besedah organizatorja ogleda Jurija Kerna, v naslednjih dnevih in tednih mnogo več.

Največ jih seveda pričakujejo zadnji teden dirke.

“Odločitev, da postavimo šotor, je bila lani zelo spontana. Zelo na hitro je bilo vse skupaj treba pripraviti. Ker smo lani s polnim šotorom in bučnim navijanjem za našega domačina Tadeja Pogačarja prejeli res pozitiven signal, so bile zahteve in pričakovanja od ljudi naokoli, da se letos ta šotor ponovno postavi,” je za N1 povedal Kern.

Dodal je še, da se je lani ob zaključku dirke v šotoru zbralo okoli 500 ljudi, letos pa pričakuje, da če le ne bo dežja, da bosta poln šotor in tudi hipodrom.

Kern je večkrat poudaril, da je šotor namenjen navijanju za vse slovenske tekmovalce, prav tako pa je povabil tudi navijaško ekipo iz Kisovca, kjer stiskajo pesti za Primoža Rogliča, da se jim v šotoru pridružijo. “Tukaj so dobrodošli vsi navijači vseh naših kolesarjev,” je še dodal Kern.

Kljub temu da se je v petek tam zbralo le nekaj navijačev, pa je bilo vzdušje prešerno in sproščeno: “Spet bomo zmagali. Normalno je, da navijam za sorodnika, saj sem bratranec Tadejevega očeta. Sicer stiskam pesti za vse naše kolesarje, vsi so dobri, a le en je najboljši.”

Eden od navijačev se je tam znašel po srečnem naključju: “Slučajno sem tukaj. Videl sem, da je postavljen šotor in spomnim se od lani, da je bil tudi organiziran ogled dirke. Zanimalo me je, kako se bo razpletlo, ker je na sporedu zelo zanimiva etapa.”

Pogačar zmagal in navdušil sokrajane

Kot smo že poročali, je Pogačar ponovno dobil etapno zmago na zelo zahtevnem zadnjem vzponu, Primož Roglič pa je prečkal ciljno črto le nekaj sekund za njim kot tretji.

“Evforično spremljam dirko po Franciji, zelo sem vesel, da je Tadej spet na vrhu. Prednost je to, da lahko gledamo dirko na velikem zaslonu, da smo skupaj s prijatelji in podpiramo našega domačina Tadeja,” je povedal eden od navijačev in dodal, da bodo skupaj s prijatelji navijali še naslednjih 14 dni. “Malo sem se že navadil, da smo dobri in nisem niti tako presenečen,” pa je komentiral drug navijač.

Komenda
N1

Zbrani navijači so si bili enotni v eni stvari: odkar je Pogačar postal velika kolesarska zvezda, so bolj začeli spremljati kolesarstvo in je to praktično postal šport številka ena v Komendi.

Sladko-grenak spomin na “vzpon lepih deklet”

Petkova 7. etapa dirke po Franciji – tudi prva gorska etapa v letošnji izvedbi – je imela za navijače Tadeja Pogačarja prav poseben pomen. Končala se je na vzponu La Planche des Belles Filles (vzpon lepih deklet op. a.), ki je bil pred dvema letoma prizorišče ene največjih senzacij v kolesarski zgodovini: Tadej Pogačar je z neverjetnim, pravzaprav “nuklearnim”, kronometrom premagal rojaka Primoža Rogliča in mu na predzadnji dan dirke odvzel majico vodilnega ter ob debitantskem nastopu na francoski pentlji tudi potrdil zmago na največji tritedenski dirki na svetu.

Če je bila takrat svetovna in slovenska javnost prepričana o zmagi kolesarskega asa Primoža Rogliča in je Pogačarjeva zmaga leta 2020 celo nekoliko razdelila slovensko javnost, je z ubranitvijo zmage leto kasneje Pogačar potrdil primat najboljšega kolesarja na svetu.

Rogličeva navijaška ekipa je na poti v Francijo

Rogličeva navijaška ekipa – med njimi je tudi Primožev oče Polde Roglič – pa je že na poti v Francijo, kjer bodo stiskali pesti za našega kolesarskega asa. Primož Roglič je sicer na četrtkovi 5. etapi, ki je dober del poti peljala tudi po znameniti trasi kolesarskega spomenika Paris-Roubaix, nesrečno padel, ko je zadel zaščitno balo sena in si je ob padcu izpahnil ramo. Na srečo si jo je uspel sam poravnati in nadaljevati z dirko, a je pridelal velik zaostanek za trenutno največjim konkurentom Tadejem Pogačarjem.

Guliverimage

Roglič je na četrtkovi in petkovi etapi z odlično vožnjo pokazal, da očitno poškodba rame ni prehuda in da še ni rekel zadnje besede na letošnji dirki po Franciji.

Prav Primož Roglič je zaslužen za začetek kolesarske evforije v Sloveniji, ko je kot prvi Slovenec leta 2017 dobil etapno zmago na dirki po Franciji. Dve leti kasneje pa je z zmago na španski Vuelti postal prvi Slovenec z zmago na kateri od tritedenskih dirk. Vuelto je nato dobil še dvakrat zapored in se za vedno zapisal v kolesarsko zgodovino kot eden največjih.

Z izjemnimi predstavami tudi ostalih slovenskih kolesarskih asov – Mateja Mohoriča, Jana Tratnika in Luke Mezgeca – je našo državo zajela prava kolesarska evforija. Organizirani ogledi dirke po Franciji, navijaški artikli, ogled dirke v živo in potovanje s kolesarsko karavano, čakanje na avtograme … vse to je postalo del slovenske kolesarske folklore.

A z gotovostjo lahko trdimo, da živimo v zlati dobi slovenskega kolesarstva, imamo dva najboljša kolesarja na svetu in srečni smo lahko, da lahko uživamo v takšnih izjemnih uspehih naših športnikov. “Naj le traja,” še pravijo kolesarski navdušenci.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje