Rumene jopiče odstranili s protesta, okoliščine “razčiščujejo”

Slovenija 26. Jun 202120:55 > 21:13 1 komentar
Protest
Borut Živulović/BOBO

Včerajšnje protestne proslave ob dnevu državnosti na Prešernovem trgu se je udeležila tudi skupina tako imenovanih rumenih jopičev, ki jih je policija s prizorišča odstranila. Generalni direktor policije Anton Olaj in notranji minister Aleš Hojs sta danes napovedala, da bodo zadevo preiskali.

Na včerajšnji protestni proslavi na Prešernovem trgu, ki se je začela ob 19. uri in je potekala pred osrednjo državno slovesnostjo na Trgu republike, se je po ocenah policije zbralo okoli 9 tisoč ljudi.

Na proslavo na Prešernovem trgu je prišla tudi skupina tako imenovanih rumenih jopičev, ki jih je množica pozdravila z neodobravajočimi vzkliki “fašisti”.

Po tem ko je aktivist in govorec Jaša Jenull policijo pozval naj goste “odstrani” in prejel bučen aplavz, je policija skupino zares odpeljala.

Policisti so danes sporočili, da so med shodom na Prešernovem trgu ugotovili 14 kršitev zakona o javnem redu in miru, trinajst od teh oseb, ki so kršile zakon o javnem redu in miru, so za čas shoda pridržali. Policisti vodijo tudi prekrškovni postopek zoper organizatorja zaradi kršitev zakona o javnih zbiranjih, saj protest ni bil prijavljen.

Olaj: “Zadeva je v fazi razčiščevanja”

Na dogodek se je danes odzval generalni direktor policije Anton Olaj, ki je na Twitterju zapisal, da včerajšnji neprijavljeni shod na Prešernovem trgu in ukrepanje policije zoper skupino “rumenih jopičev” zahtevajo “jasne odgovore javnosti”.

“Zadeva je v fazi razčiščevanja. Verjetno bo glede tega več znanega že v ponedeljek,” je napovedal.

Odzval se je tudi notranji minister Aleš Hojs, ki je na Twitterju zapisal, da bo policija v povezavi z ukrepanjem zoper omenjeno skupino pripravila poročilo. Po njegovi oceni so rumeni jopiči na Prešernov trg prišli brez potrebe, saj bi lahko “kulturno proslavljali na Trgu republike”.

Da je dogodek treba preiskati, je tvitnil tudi premier Janez Janša.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje