S helikopterjem iz grape rešili izmučenega 400-kilogramskega bika (FOTO & VIDEO)

Slovenija 12. Maj 202319:42 2 komentarja
bikec
GRSZ

V Davči na Gorenjskem se je ponoči bik najprej stepel z drugim bikom, nato pa podrl ogrado in odšel na potep. Na poti mu je zdrsnilo in po strmi grapi je padel v tolmun. Izmučenega in podhlajenega bika so gorski reševalci s pomočjo vrvne tehnike dvignili, helikopter slovenske vojske pa ga je odpeljal na varno.

“V naselju Davča, v občini Železniki je mlad bik ponoči, potem ko naj bi se stepel z drugim bikom, podrl ogrado in odšel na potep,” so začetek današnje zgodbe opisali pri Gorski reševalni zvezi Slovenije. “Na poti mu je zdrsnilo. Po strmi grapi je padel v tolmun.”

Lastnik je bika našel zjutraj in poklical na pomoč. Center za obveščanje Kranj je aktiviral Gorsko reševalno službo Škofja Loka, pri kateri so se nemudoma odzvali.

Bikec je bil izmučen in podhlajen, saj je v hladni vodi tolmuna preživel že kar nekaj časa in se iz nje poskušal rešiti. Gorski reševalci so ga s pomočjo vrvne tehnike dvignili na suho in preprečili še hujšo podhladitev ter mu tako rešili življenje. To sicer ni bila najlažja naloga, saj mladi bikec tehta več kot 400 kilogramov.

V vmesnem času se je vreme izboljšalo, tako da je lahko vodja reševalne akcije aktiviral helikopter Slovenske vojske. Posadka je priletela na kraj nesreče in s seboj pripeljala posebno oprt za reševanje velikih živali, ki jo gorski reševalci uporabljajo v takih primerih.

bikec bikec
GRSZ
bikec bikec
GRSZ
GRSZ
REŠEVANJE REŠEVANJE
GRSZ
GRSZ
reševanje reševanje
GRZS

Gorski reševalci so mlademu biku namestili oprt in ga pripravili za dvig s helikopterjem. Posadka helikopterja je bika počasi in previdno dvignila iz grape na bližnjo pot, od koder ga je lastnik s traktorjem odpeljal na varno v domači hlev.

“Bikca, ki bo verjetno potreboval kak dan ali dva, da si opomore, so vsi udeleženci današnjega reševanja poimenovali Srečko, saj je imel kar veliko srečo, da se je njegov potep tako srečno končal,” so zapisali reševalci.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje