S presojo ESČP v primeru Bavčar Švarc Pipan zadovoljna, za Cerarja nerazumljiva

Slovenija 07. Sep 202319:19 8 komentarjev
Dominika Švarc Pipan
Foto: Aljaž Uršej/N1

Glede presoje Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP) v primeru Igorja Bavčarja je ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan izrazila zadovoljstvo. Meni, da mu sodišča niso kršila pravic v kazenskem postopku, sodniška argumentacija v obsodilni sodbi zaradi pranja denarja pa je bila ustrezna in konvencijsko skladna. Nekdanji premier Miro Cerar jo je označil za nerazumljivo.

Hkrati pa je ESČP presodilo, da je skupni učinek izjav takratnega pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča in predsednika vlade Mira Cerarja v času kazenskega postopka zoper Igorja Bavčarja pomenil kršitev njegove pravice, da velja za nedolžnega, dokler njegova krivda ni dokazana v kazenskem postopku v skladu z zakonom.

Ministrica Dominika Švarc Pipan je v zvezi s tem izpostavila, da je ESČP v današnji sodbi še okrepilo svojo že do sedaj zelo strogo presojo spoštovanja domneve nedolžnosti kot enega od stebrov pravice do poštenega sojenja. Sodišče je, tako ministrica, posebej poudarilo, da morajo biti nosilci političnih in drugih visokih javnih funkcij zadržani pri komentiranju odprtih kazenskih postopkov in se zlasti vzdržati vsakršnih izjav, ki bi lahko pri splošni javnosti in sodstvu sprožile vnaprejšnje domneve o krivdi obtoženca.

Leta 2016 je namreč med procesom proti Bavčarju takratni minister za pravosodje Goran Klemenčič v izjavi na televiziji dejal, da “če bo zadeva Bavčar zastarala, bo za to moralo odgovarjati veliko ljudi”. Sodišče ESČP je ugotovilo, da so Klemenčičeve izjave namigovale na Bavčarjevo krivdo ter povzročile odziv sodišč in vlade. S tem je bila kršena domneva nedolžnosti v tej zadevi, je odločilo.

V pritožbi pa se je Bavčar skliceval tudi na izjavo takratnega premierja Cerarja, ki je ob predstavitvi predloga sprememb zakonodaje, s katerimi bi zaostrili pogoje za odlog prestajanja kazni, dejal, da želi vlada s tem onemogočiti, da bi nekateri, ki bi verjetno morali prestajati zaporno kazen, igrali košarko.

Cerar je v izjavi za Kanal A odločitev ESČP označil za nerazumljivo. “Nobena izjava, ne moja, ne gospoda Klemenčiča, ni šla v smeri, da bi Bavčarju pripisovali krivdo ali zahtevali obsodbo,” je dejal.

Nasprotno pa trdi Bavčarjeva zagovornica Eva Planinc Omerzel, ki je dejala, da je sodba ESČP potrdila, da Bavčarju pred nacionalnimi sodišči ni bilo zagotovljeno pošteno sojenje in da je bila kršena pravica do domneve nedolžnosti.

Klemenčič se za STA za zdaj ni odzval.

ESČP je v primeru Igor Bavčar proti Sloveniji razsodilo, da mu je bila v sojenju v zadevi Istrabenz kršena pravica do domneve nedolžnosti, medtem ko mu pravica, da ni kazni brez zakona, ni bila kršena. Slovenija mu mora plačati 10.000 evrov za škodo in 6.000 evrov za stroške. Strani se lahko v treh mesecih na sodbo pritožita.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje