Slovenijo zajele nevihte: klestila toča, podrto drevje oviralo promet

Slovenija 15. Jul 202210:01 > 22:17 0 komentarjev
Drevje na cesti
Uporabna stran/Twitter

Zaradi neviht, ki so v popoldanskem času zajele Slovenijo, so na Agenciji RS za okolje izdali oranžno opozorilo za celotno državo. Na območju Železnikov je klestila toča, sunki vetra so podirali drevesa, ki so ponekod ovirala promet. Nevihtno naj bi bilo tudi sobotno popoldne.

Agencija RS za okolje je zaradi napovedanih neviht in krajevnih neurij za vso državo razglasila oranžno opozorilo. Neurja so državo zajela v petek v popoldanskem času, med premikanjem nevihtnih celic po Sloveniji pa je nastalo tudi nekaj škode. Na območju Železnikov je klestila toča, sunki vetra so podirali drevje, ki je ponekod oviralo promet.

Na primorski avtocesti sta bila zaradi podrtega drevja zaprta vozni in počasni pas pred priključkom Brezovica proti Kopru. Nastal je zastoj, ki je segal na južno in vzhodno ljubljansko obvoznico. Zaradi vejevja na cestišču je bil promet oviran tudi pred Brezovico proti Ljubljani.

Uprava RS za zaščito in reševanje je v popoldanskem času aktivirala več gasilskih enot. Na območju Ljubljane je bilo odkritih več stanovanjskih objektov ter potrganih nekaj električnih vodov. O morebitnih poškodovanih posamezne gasilske enote sicer niso poročale.

posnetek kamere/DARS

Nevihtno vreme tudi v soboto

V noči na soboto bodo predvsem v zahodni Sloveniji nastajale krajevne nevihte, do jutranjih ur pa naj bi se po napovedih ozračje umirilo. Zatišje ne bo trajalo dolgo, saj bodo že čez dan ob spremenljivi kopasti oblačnosti nastajale posamezne nevihte.

V soboto bo na Primorskem sončno s šibko burjo. Drugod bo deloma jasno s spremenljivo oblačnostjo, predvsem proti večeru pa se bodo nevihte s plohami okrepile.

Kaj storiti, če nas nevihta s strelami ujame na prostem?

Strokovnjaki pravijo, da je največja in najpogostejša napaka iskanje zavetje pod drevesom, saj je verjetnost, da bo prav tja udarila strela, velika. Svetujejo, da se od drevesa umaknemo čim dlje, odvržemo pa lahko tudi dežnik. Kaj vse še lahko storimo za lastno varnost, si preberite v prispevku ‘Kaj storiti, če nas na prostem zaloti nevihta s strelami?’.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!