Predvolilni ali resni predlog SAB, da obsojeni ne smejo kandidirati na volitvah?

Slovenija 03. Mar 202212:31 > 16. Mar 2022 10:47

Vsak, ki je obsojen za kaznivo dejanje, po mnenju SAB ne sme kandidirati na volitvah za katerokoli funkcijo. Najprej bi to prepoved uvedli za poslance. Vendar pa možnosti, da bi bil njihov predlog sprememb zakona o volitvah v državni zbor sprejet še v tem mandatu, tako rekoč ni. Zato se postavlja vprašanje, ali ne gre zgolj za javnosti všečno predvolilno potezo. "Gre za resno potezo," odgovarja predsednica SAB Alenka Bratušek.

Poslanska skupina SAB je predstavila predlog dopolnitve zakona o volitvah v državni zbor. Po tem predlogu za poslance ne bi smele kandidirati osebe, ki so pravnomočno obsojene za kazniva dejanja, ki se preganjajo po uradni dolžnosti, in jim je bila izrečena zaporna kazen več kot šest mesecev.  “Ljudje, ki ne spoštujejo zakonov, ne morejo odločati o naši prihodnosti,” je dejala predsednica SAB  Alenka Bratušek.  Po mnenju SAB tisti, ki je obsojen za kaznivo dejanje, sicer ne sme kandidirati na volitvah za katerokoli funkcijo, s spremembo zakonodaje pa bi to najprej uredili za poslance. Nato bi morali priti na vrsto tudi drugi funkcionarji.

“Samo tako bomo politiki vrnili ugled”

“Mogoče se ta rešitev danes ne dotika nobenega politika, a ne vemo, kaj bo jutri. Po celi kopici afer je v naši državi možno vse. Imamo predsednika vlade, ki ruši medije, njihovo neodvisnost, in novinarke zmerja s prostitutkami. Imamo predsednika vlade, ki napada in zaničuje sodišča in oporeka njihovim odločitvam,” je povedala Bratušek. Ob tem je dodala, da je treba v času, ko govorimo o evropskih vrednotah in vladavini prava, povezanimi z dogodki v Ukrajini, te vrednote spoštovati doma oziroma pomesti pred svojim pragom.

Ob predlogu SAB se sicer postavlja vprašanje, ali ne gre zgolj za všečen nagovor volilcev pred aprilskimi volitvami. Predloga namreč niso poslali v podpis poslancem drugih strank, za sprejem sprememb še v tem mandatu tako rekoč ni več časa. Prav tako SAB doslej od kandidatov, ki so se v tekmo za poslance podali na njeni listi, potrdil ali izjav o nekaznovanosti ni zahtevala.

Bratušek kot razlog, da predloga v parlamentarno proceduro niso vložili že pred meseci, navaja obremenjenost s številnimi drugimi zakonskimi projekti. Poslancem drugih strank pa besedila v podpis po njenih besedah niso poslali, ker naj se v nadaljevanju postopka pokaže, kdo predlog podpira in kdo ne. Po navedbah predsednice SAB bi  bilo danes vložene dopolnitve zakona o volitvah v državni zbor v tem mandatu še mogoče sprejeti, seveda pa spremembe za letošnje državnozborske volitve ne bi veljale.

Kot dokaz, da ne gre za predvolilno, temveč za resno potezo, s katero naj bi se politikom in politiki vrnil ugled,  je Bratušek navedla poziv, ki ga je danes namenila političnim strankam. Pozvala jih je, da že na kandidatne liste za aprilske volitve uvrstijo le kandidate, ki niso bili obsojeni.

Tako so se po besedah predsednice SAB  tudi v njeni stranki odločili, da bodo tokrat od svojih kandidatov za poslance zahtevali izjavo, da niso bili kaznovani in da niso v kazenskem postopku. “Res je ironično, da morajo javni uslužbenci, ki so imenovani v naziv, izpolnjevati pogoj o nekaznovanosti, tistim, ki zakone sprejemajo, pa tega ni treba,” je dejala Bratušek. Ob tem je dodala, da bodo v primeru, če predlagane sprememb zakona v tem mandatu ne bodo sprejete, ta projekt predlagali kot točko koalicijske pogodbe, če bodo prihodnjo vlado sestavljale levosredinske stranke.