Saga okoli lokacije koncerta Magnifica je po več mesecih končana

Slovenija 24. Jul 202415:59 4 komentarji
Magnifico
Foto: Ziga Zivulovic jr./Bobo

Koncert se iz parka Tivoli seli na travnik v Stanežičah, je sporočil priljubljeni slovenski glasbenik Magnifico. Tako se po več mesecih zaključuje saga okoli lokacije koncerta, potem ko je Zavod RS za varstvo narave kar dvakrat zavrnil izdajo soglasja za izvedbo koncerta v Tivoli, Magnificova ekipa pa je zavod večkrat obtožila arbitrarnega odločanja v zadevi. "Kar se mene tiče, pridi nocoj, ampak v Stanežiče," je Magnifico v videonagovoru oboževalce povabil na koncert na novo lokacijo.

Glasbenik Robert Pešut – Magnifico je preko Facebooka sporočil, da bo koncert 31. avgusta ob 30-letnici glasbenega ustvarjanja prestavil na travnik v Stanežičah blizu končne postaje avtobusne linije številka 1.

“Nahajamo se v čarobnem in romantičnem vzdušju Mladinskega golf centra Stanežiče. Za menoj je postaja enke, od tam je zelo blizu do travnika,” je preko Facebooka sporočil Magnifico, ki se je svojim oboževalcem in občinstvu zahvalil za vso podporo.

Tako se končuje več mesecev trajajoča saga, v katero so bili vključeni Magnifico, organizatorji koncerta, Zavod RS za varstvo narave, ljubljanski župan Zoran Janković in tudi ministrstvo za naravne vire in prostor. Magnifico si je več mesecev prizadeval, da bi posebni koncert ob obletnici glasbenega ustvarjanja izpeljal na območju sankališča v osrčju parka Tivoli, vendar je naletel na blokado zavoda za varstvo narave.

Na zavodu so kar dvakrat zavrnili prošnjo za izdajo soglasja; prvič so se sklicevali, da bi koncert ogrožal cvetlico evropsko gomoljčico in hrošča puščavnika, drugič je bil razlog to, da bi tako velika prireditev močno poškodovala tamkajšnji travnik. Pri presojanju so se nanašali na določila mestnega odloka o krajinskem parku.

Magnifico se je skupaj z organizatorji koncerta po prvi zavrnitvi s strani zavoda za varstvo narave pritožil na ministrstvo za naravne vire in prostor, ki pa je odločbo zavoda zavrnilo in jo vrnilo zavodu v ponovno odločanje. Eden od glavnih argumentov organizatorjev koncerta je bil, da se v Tivoliju lahko odvijajo nekatere masovne prireditve – tudi DM tek za ženske – koncert pa je bil s strani zavoda zavrnjen, čeprav gre za podoben tip prireditve. Zavodu RS za varstvo narave so očitali arbitrarno odločanje pri zadevi, kar pa je direktor zavoda odločno zanikal.

V zgodbo se je nato vključil še ljubljanski župan Zoran Janković, ki je napovedal spremembo mestnega odloka o krajinskem parku, na tak način pa bi lahko v Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib določili štiri lokacije, kjer bi se prireditve lahko organizirale brez soglasja zavoda za varstvo naravo. Magnifico se je v današnjem videoposnetku izrecno zahvalil tudi Jankoviću in Mestni občini Ljubljana za vso pomoč v zadnjih mesecih.

Jankoviću so v mestnem svetu očitali, da želi na tak način prijatelju Magnificu pomagati, da bi koncert vendarle izvedel v Tivoliju, a kot kaže, si je Magnifico premislil. Prva nadomestna lokacija za izvedbo koncerta je bil zapuščen bežigrajski stadion, kar je dolgo časa veljal kot “plan B”, zdaj pa se je glasbenik odločil za tretjo možnost in je prizorišče koncerta prestavil na travnik v Stanežičah.

Magnifico je vse tiste, ki so že kupili vstopnice za koncert in vse tiste, ki bodo to šele storili povabil na novo lokacijo koncerta z besedami: “Kar se mene tiče, pridi nocoj, ampak v Stanežiče!”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje